TehnikaTesti

Honor Magic5 Lite

Osvežen, nadgrajen, izboljšan … Magic5! A, v njegovi „lahki“ različici Lite.

Honor je še pred nekaj leti veljal kot grdi raček v družini Huawei. Saj ne, da bi bilo z njim karkoli narobe, a Huawei je pozornost namenjal svojim paradnim konjem, medtem ko je Honor dobival nekakšna „ponošena“ oblačila. Če želite je bila zgodba podobna kot pri Renaultu in Dacii. Za nižjo ceno ste dobili preverjeno kvaliteto, a če ste želeli nekaj več, ste morali ponos Romunije zamenjati za ponos Francije.

A odkar je Google posegel na področje mobilne telefonije in Huaweiju prirezal peruti, se je Honor prelevil v prekrasnega laboda, ki je marsikje postal merilo za najsodobnejšo tehnologijo. Na nedavno končanem sejmu MWC, smo se uspeli prepričati da bosta Magic5 Pro in predvsem Magic Vs postavila letvico zares visoko. Vseeno se tokrat posvetimo Magic5, ki nosi v podpisu še ime Lite.

S to politiko je prvi pričel Samsung, ki je svoje zastavoše predstavil tudi v bolj oskubljenih različicah, vseeno pa jim je nadel imena pri katerih je večina pričakovala „nema šta nema“. Pogosto so se kupci potem spraševali, kam so izginili vsi bonbončki, ki jih ponuja model z vrha. Na žalost je tudi Honor posegel po podobni metodi. Zakaj na žalost? Ker boste ugotovili, da Magic5 Lite nima kaj dosti skupnega z Magic5 in Magic5 Pro, ki bosta kmalu na voljo tudi na slovenskem tržišču.

Toda naj vas to ne ustavi! Magic5 Lite je več kot korekten telefon. V primerjavi s predhodnikom Magic4 Lite, ki smo ga preizkušali lani (povezava TUKAJ), je novinec precej bolj kompaktnih mer in nižjo težo. Lansko leto smo še nekoliko negodovali nad zaslonom, kjer je bila uporabljena tehnologija IPS LCD. No, z novejšo različico prihaja tudi 6,67-palčni ukrivljeni OLED zaslon (1,07 milijarde barv in ločljivost 2400×1080 slikovnih pik) ki se osvežuje s hitrostjo 120 Hz in bistveno bolj izboljša doživetje multimedijskih vsebin, hkrati pa je tudi zelo dovzeten za natančne ukaze in geste.

Pojdimo kar takoj na področje kamer, saj se na žalost v sodobnem času tudi presoja kakovost glede na zmogljivost optičnega dela telefona. Magic4 Lite še ni imel ultraširoke kamere. Bile so samo glavna, makro in kamera za zaznavanje globine. Z magic5 Lite se je nabor spremenil in sedaj sta poleg glavne (iz 48 MP na 64 MP) še makro z 2 MP in ultraširoka s 5 MP. Foto paket zaokrožuje sprednja sredinsko nameščena kamera, ki premore 16 MP in je enaka tisti s predhodnega modela.

Zajeti video posnetki so nadvse korektni, a izven okvirja mnogih današnjih kupcev, ki vse atribute stavijo na kamero pametnega telefona, še vedno pa ni opcije snemanja v 4K. Fotografije so v dobrih pogojih več kot solidne in brez izdatne uporabe povečave, ki ustvari precej zrnaste fotografije. Enako velja za slabše svetlobne pogoje.

Sedaj pa prihajajo glavne novosti, in sicer baterija. Ta je v različici 5 založena s 5100 mAh, kar je 300 mAh več od predhodnika. Večina sodobnih aparatov „klecne“ po dnevu, tisti z večjo kapaciteto pa nekako po dveh dnevih. No, Magic5 Lite bo brez težav deloval tri in več dni. V kolikor ne sodite med „heavy duty“ uporabnike, boste skorajda pozabili, kdaj ste ga nazadnje polnili.

Nov je tudi operacijski sistem Magic UI 6.1, ki temelji na Androidu 12. Kapaciteta spomina je 128 GB in je ni možno razširit s kartico, odklepanje s prstnim odtisom pa se je s strani ohišja preselil pod ekran.

Kaj poreči o Honorju Magic5 Lite? Če zanemarite njegovo ime (Magic je v tem trenutku Honorjev zastavonoša), boste za 369 evrov dobili na moč uporaben telefon, ki vas bo navduševal predvsem z izjemno dolgo življenjsko dobo baterije. V tem cenovnem razredu, roko na srce, kaj bistveno več niti ne gre pričakovati. Če menite, da ste fotografsko, oziroma igračarsko navdahnjeni, boste morali primakniti približno 3-kratnik tega zneska, kar pa pod vprašaj postavi smotrnost.

V uredništvu smo si bili enotni, da je Magic5 Lite izjemno všečen aparat, ki bo brez težav našel mesto za velik del uporabnikov telefonov. Kot že rečeno, če želite zastavonoše in s tem dobiti najboljše kar tržišče ponuja, jah, potem bo potrebno odpreti denarnico bistveno bolj na široko. Morda še to, v kompletu boste zaman iskali hitri polnilec.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button