TehnikaTesti

Honor Magic 4 Lite

V trenutnem stanju pregovornega pomanjkanja čipov je vselej zanimivo, da novih pametnih telefonov ne primanjkuje. Še več, zdi se, da je konkurenca v srednjem cenovnem razredu vse bolj aktivna.

Zasičenost tržišča je za kupca vsekakor dobra, saj ima možnost izbirati med številnimi mobilnimi napravicami, medtem ko je za proizvajalca vse prej kot enostavna. Dejstvo je, da morajo produkti biti všečni in Honor je nedavno predstavil svežo oblikovno zasnovo, s katero bodo kupce prepričevali sledeči telefoni. Seveda je sprednja, zaslonska stran med vsemi ponudniki enaka kot lice licu, a tisto kar so snovalci lahko poosebili, je zadek. Tja so umestili ”oko muze” (ang. Eye of the Muse), velik lakiran krog, na katerem se nahajajo kamere. Njihovo število pa je seveda odvisno od izbrane različice.

Eye of the Muse

Testni telefon je tako na očesu muze vseboval 3 kamere ter bliskavico. Za razliko od večine konkurentov Magic4 Lite nima ultraširoke kamere. Zanaša se le na glavno kamero z ločljivostjo 48 MP, z zaslonko f/1,8, ki ji družbo delata dve kameri z 2 MP. Ena se uporablja za zaznavanje globine, druga pa za makro fotografijo. Foto paket zaokrožuje sprednja sredinsko nameščena kamera, ki premore 16 MP.

Nadaljujmo kar s fotografijo. Privzeta aplikacija za kamero je običajna, kjer med načini fotografiranja krožite z izbirnikom v obliki vrtiljaka pod iskalom, podmeni Več pa vsebuje nekaj dodatnih načinov – panorama, HDR, Pro … Slednji omogoča nadzor nad vsemi bistvenimi nastavitvami, kot so ostrenje, ISO, hitrost zaklopa, osvetlitev in ravnovesje beline. Tisto kar nas vse najbolj zanima, je delovanje kamere v praksi.

No, stvar je v tem, da splošna kakovost fotografij posnetih s Honor Magic4 Lite ni ravno presežek za muzine oči, sploh če gledamo med telefoni srednjega razreda. Čeprav je kompozicija lepa in z malo truda lahko posnamemo kar spodobne fotografije, se opazi, da dinamičen razpon ni idealen, rdeča in rumena barva sta v večini primerov sprane, razen modro nebo in zelena trava se dobro interpretirajo na končnem izdelku.

Za primerjavo sem sočasno zajel momente z malce starejšim telefonom Honor 50, končno mnenje pa si na podlagi rezultatov ustvarite sami – levi stolpec posnetki s Honor Magic 4 Lite, desni s Honor 50.

Že res da je (bil) Honor 50 malce dražji telefon in ima tehnično več milijonov točk, ampak nekatere stvari bi inženirji lahko preslikali s predhodnika. Predvsem imam v mislih čipovje in zaslon. Dimenzijsko gledano je s 6,81-palca povsem v skladu s trenutnimi smernicami. Mersko tako aparat s 16,6 cm dolžine, 7,6 cm širine ter 0,8 cm debeline z zaobljenimi robovi lepo sede v dlan. Enoprstno upravljanje je rezervirano za tiste z daljšimi okončinami, hkrati pa tudi masa z dobrimi 190 grami ni mukotrpna.

Ko vsemu naštetemu dodamo še resolucijo zaslona s 1080 x 2388 ”piksli”, odlično gostoto s -385 ppi ter hitrost osveževanja s 120 Hz, je malce nerodno, da so za osnovo obdržali IPS LCD tip zaslona, namesto bolj modernega OLED, kot ga ima denimo model 50. Raje bi se odrekel kakšnemu drugemu gadgetu telefona zavoljo boljšega zaslona, saj resnično izboljša uporabniško izkušnjo. Konec koncev je se sleherna stvar telefona odvija preko zaslona in ob sončnih dnevih je na trenutke kar težko razbrati njegovo vsebino.

Razlika med tipi zaslonov: IPS LCD (levo) in OLED (desno).

Naslednji ”haklc” pa se nanaša na čipovje. To prihaja iz podjetja Qualcomm in gre za model SM6375 Snapdragon 695, ki podpira 5G omrežje. Sestavlja ga 8-jedr v kombinaciji 2×2.2 GHz Kryo 660 Gold in 6×1.7 GHz Kryo 660 Silver. Grafična enota pa je Adreno 619. Korektna kombinacija, ki bo več kot dobro služila povprečnemu uporabniku telefona. Sem pa kasneje zasledil še informacijo, da omenjeno čipovje ne podpira opcije snemanja videov v 4K. Škoda, kakor je tudi škoda, telefon ne podpira vstavitve spominske kartice, ki bi osnovnim 128 GB lahko dodala nekaj potrebnega volumna.

Ljubitelji glasbe boste zaman iskali 3,5 mm priklop za slušalke. Očitno je, da vse več proizvajalcev gre po ”jabolčni” poti, kjer poskrbijo, da uporabnik postane še njihova stranka na oddelku dodatne opreme. No, da ne bom preveč kritičen. Pohvalno je, da ob nakupu v škatli, poleg telefona seveda, dobite še polnilni kabel, hitri polnilec ter etui za telefon. Takšnega treatmaja niste deležni ravno pri vsaki blagovni znamki.

Hitri polnilec z zmogljivostjo 66 W bo 4800 mAh baterijo napolnil v sorazmerno kratkem času. V pol urice se z 20 odstotkov številka povzpne čez 70 odstotkov. Polnjenje prazne baterije do 100-odstotne napolnjenosti pa bi vzelo malce več kot uro časa.

Honor Magic 4 Lite s priporočeno prodajno ceno 350 evrov v svojem segmentu predstavlja vizualno vpadljivo izbiro, ki pa zaradi nekaterih minusov ne bo vedno prva. Najbolj na udaru je zagotovo kamera, po kvaliteti katere dandanes večina kupcev žal sodi pametne telefone. Glede na dosedanje izkušnje s telefoni znamke Honor, se sprašujem, ali je ta telefon namensko degradiran, da privabi kupce v višje segmente? Kdo bi vedel. Vsekakor priporočam, da pred nakupom posnamete kakšno fotografijo. Konec koncev je model Honor 50 še vedno v ponudbi, operaterji pa so vedno kooperativni za nove vezave.

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button