TehnikaTesti

Honor Magic4 Pro

Še pred nekaj leti se mi zdelo bogoskrunsko izvajati produktno fotografijo s kamero pametnega telefona. Čeprav je tehnika to že dopuščala, je ob njej klecal moj ego ter surovo prepričanje, da je fotografija narejena s ”ta pravim” fotoaparatom veliko bolj kakovostna.

Razvoj kamer pametnih telefonov je kar težko dojemljiv in glede na to, da je cilj proizvajalcev skorajda isti, ustvariti popolno kamero, je med zastavonošami le še subjektivna razlika med posnetimi fotografijami. Ta možnost preizkusa treh vodilnih aparatov različnih proizvajalcev se mi je ponudila tekom leta. Objektivno gledano vse kamere premorejo odlično ostrino, nezaznavno dodajo svetlobo v slikovne točke ter prezentirajo realne situacije, če seveda ne vklopimo kakšnih posebnih učinkov.

Kar je subjektivne narave, so datoteke v galeriji. Ene so malenkost sprane, s kančkom ”serijskega” posredovanja umetne inteligence, druge prežete z barvami in tretje precej podobne tistim z zrcalno refleksnega fotoaparata. Objektivno vse korektne, in če bi jih opazovali posamično, teh detajlov s posamezne fotografije ne bi ujeli. In kot se vam že morda dozdeva, je tretje opisani aparat bil ravno Honor Magic4 Pro. Prepriča v vseh pogledih, kot dovršena pametna naprava in vsestranski fotoaparat. Slednji zleze pod kožo, pa ne zaradi nastopaških specifikacij, ampak enostavnega dojemanja uporabnika, kaj želi posneti. Večkrat se zgodi, da je potrebno s prsti dodatno tapkati po zaslonu, da izostrimo dotičen objekt, nastavimo osvetljenost … Magic4 Pro to na svojstven način opravi in zadovolji uporabnika. V kolikor je želja, pa ponuja neskončno možnosti igranja s kamero.

Mogoče pridemo kar na prakso. V tednih druženja nisem fotografiral z ničemer drugim, kot s Honorjem Magic4 Pro. Testni avtomobili, produktne fotografije ur, tehnikalij, igrač … vse to sem ”podelal” s pametnim telefonom, nastalo pa je tole:

Prikazane fotografije so brez popravkov, vključenih filtrov ali posebnih nastavitev med fotografiranjem. Zgolj postavitev kadra in pritisk na sprožilec. Vse ostalo je delo čarobnih kamer, ki se nahajajo v markantnem krogu na zadnji strani ohišja. Glavna kamera ponuja 50 MP, ultraširoka se postavlja s 50 MP in svoje doda še periskopska telefoto kamera s 64 MP, ki ponuja 3,5-kratni optični zoom ter vse tja do 100-kratne hibridne fuzije. Razlaga delovanja kamer na priloženi grafiki:

vir: GSM arena

Ponovno bi lahko na dolgo in široko razlagal o načinih delovanja kamere, vendar se raje osredotočim na realne situacije, skozi katere sem odkrival kamero tekom preizkusa. Prav to približevanje je tisto, ki še dodatno začini uporabnost kamere tega pametnega telefona. V galeriji sta dve fotografiji, posneti med vožnjo po slovenski avtocesti, kar precej pove o delu sistema stabilizacije.

Stopnja višje pa je ”magični” 100-kratni zoom. Z njim ne boste zajemali fotografij za velike oglasne panoje, ampak je po drugi strani možnost sila priročna, če je potrebno koga zalezovati. Primer iz vsakdana.

Preden preidemo na zadnji dve situaciji, še na hitro obrnimo telefon, preverimo gabarite ter tehnične podatke. Ohišje Honorja Magic4 Pro meri 163.6 x 74.7 x 9.1 mm, v njem pa se nahaja 6,81-palčni štirikratno ukrivljenim LTPO OLED zaslon, ki lahko proizvede do 1,07 milijarde barvnih odtenkov ter zagotavlja osupljive vizualne učinke.

Pod zaslonom se nahaja čipovje Qualcomm SM8450 Snapdragon 8 Gen 1 in 8-jedrni procesor (1×3.00 GHz Cortex-X2 & 3×2.50 GHz Cortex-A710 & 4×1.80 GHz Cortex-A510) z grafično podporo Adreno 730. V osnovi telefon razpolaga z 8 GB delovnega pomnilnika ter 256 GB shrambe, ki je ni mogoče razširiti z SD kartico. Celotna izkušnja bazira na sistemu Android 12 in je kot takšna precej preprosta ter poznana množicam uporabnikov.

Redko se bo zgodilo, da boste 4600 mAh baterijo izpraznili v enem dnevu, a tudi če bi bila tik pred tem, se bo z žičnim polnilnikom Honor SuperCharge z močjo 100 W napolnila do 100 odstotkov zmogljivosti v zgolj 30 minutah. Če je pol ure preveč dragocenih, pa se baterija napolni do 50 odstotkov v samo 15 minutah, kar pa je časovni okvir pitja kavice.

Zdaj pa je na vrsti vprašanje, koliko pravzaprav Honor Magic4 Pro stane. 1.099 evrov želijo zanj v prosti prodaji. Veliko? Ja, ampak v tem kompletu poleg zmogljivega telefona prejmete še odličen fotoaparat. Če vam ta do zdaj ni ogrel srca oziroma niste velik ljubitelj fotografiranja, potem boste več kot zadovoljni z dostopnejšim modelom P70, katerega test si lahko preberete tukaj.

Vsekakor menim, da je Magic4 Pro trenutno telefon z najboljšo kamero na tržišču (vsaj kar se tiče Andoidov, da ne bo kakšen ”jabolčnik” zameril, čeprav …). Sprašujete zakaj? Ker je naše uredništvo rešil in hkrati sezul na enem večernem dogodku, ki se je odvijal v precej slabih svetlobnih pogojih za zmerno fotografijo. V rokah smo imeli Magic4 Pro ter Nikona D3. Resda je ta fotoaparat prosperiral pred davnimi 13 leti, vendar takšen rabljen še danes stane več kot popolnoma nov Magic4 Pro. Da ne omenjam cene objektiva. Situacija – razstavljene zapestne ure:

Posneto z Nikonom D3 – f2.8; ISO 1250; 1/30
Posneto s Honorjem Magic4 Pro

Mar nisem na začetku omenil, da je razvoj kamer težko dojemljiv? Točno tako smo se počutili člani uredništva, ko smo večerni dogodek posneli s pametnim telefon, čeprav smo se še nedavno zgražali nad takšnim početjem.

Za konec pa prilagam fotografijo, ki bi jo moral objavili že na začetku ter tako precej na hitro zaključiti prispevek, vendar bi potemtakem izostale vse predhodne fotografije, saj je to prva posneta fotografija med testiranjem, ob kateri sem se vprašal, ali je Honor Magic4 Pro sploh še zmožen pokazati kaj več kot to?

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button