TehnikaTesti

Honor 50

Pred šestimi leti smo v uredništvu na test dobil Honor 5X, prvi pametni telefon znamke z daljnega vzhoda za evropsko tržišče. V tem času se je marsikaj spremenilo. Tako pri proizvajalcih kot uporabnikih, na tehnološkem in političnem področju. Ampak zimzeleno vprašanje je še vedno na mestu – kaj ponuja in za koliko?

Vzporednice med enim in drugim pametnim telefonom je težko vleči, a je interesantno primerjati številke in se ozreti na pot, katero smo v teh 72 mesecih precepljali. Zasloni so v povprečju zrasli za ”inč”, operacijski sistem je preskočil 6 generacij, čipovje pa je postalo kompaktnejše ter bolj zmogljivo. Zdaj uporabniki zahtevajo vsaj toliko delovnega spomina, kot je bilo pred leti na voljo notranje shrambe, kamera za sebek brez možnosti videa pa je tako ali tako zgodovina. Očitno je, da takrat nismo toliko hiteli, saj govora o hitrem ali brezžičnem polnjenju ni bilo. Še slušalke so imele ”žice”.

Za prosperiranje pametnih telefonov v tem šestletnem obdobju smo zagotovo ”krivi” uporabniki, ki želimo vse bonbončke imeti konstantno ob sebi. Poleg vrhunsko zmogljive kamere, ne sme manjkati zmogljiva baterija ter kakšen osebni asistent. A vse te dobrine so tako opremljen pametni telefon postavile nad bariero prenosnega računalnika. Drži, cenovni aspekt pametnega telefona se je v nas krepko spremenil.

Druga sekvenca

Model 50 je prvi Honorjev pametni telefon v Evropi po ločitvi od Huaweija. Če ste morda ujeli podobnost z modelom Huawei nova 9, je to zato, ker sta dvojčka, a Honor 50 ima dve ključni razliki. Glavna kamera je nadgrajena na 108 MP in dodane so Googlove mobilne storitve, kar je dandanes skorajdane standard, če želite biti povezani s svetom.

Še vedno pa ostaja vprašanje oziroma dva. Ali bo Honorjev novi vstop na evropski trg uspešen in kako konkurenčno je nastavljen, glede na vse ostale napadalno usmerjene tehno-gigante?

Pogled na list s tehničnimi podatki veliko obljublja. 6,57-palčen 10-bitni OLED zaslon se ponaša z resolucijo 1080×2340 pikslov, glavna od štirih kamer nudi 108 MP, polnjenje poteka preko 66 W polnilca, baterija ima kapaciteto 4300 mAh, shramba pa dve velikosti. A kot že velikokrat rečeno, je potrebno stvari vzeti v roke.

Honor 50 je vstavljen v konkretno škatlo, v kateri poleg aparata najdemo še priročen silikonski ovitek, hitri polnilec s podatkovnim kablom USB-C na USB-A, slušalke s priključkom USB-C ter navodila za uporabo. Preden telefon odenete v bojno opremo priporočam, da si ga podrobno ogledate, saj je izredno lepo narejen in ergonomsko zasnovan. Zaobljen ekran pusti svojevrsten pečat, kakor tudi izbira zunanje podobe Frost Crystal.

Osnova temelji na plastičnem okvirju, ki ga dopolnjujeta sprednja iz zadnja stranica iz stekla. Glede na to, da zaščita 6,57-palčnega sprednjega zaslona ni posebej navedena svetujem, da nadenete silikonsko zaščito ter nadgradite tovarniško nameščeno folijo proti praskam s kakšno konkretnejše debeline. Ovitek bo prav tako izničil hrbtni greben okroglega modula kamer, ki je sicer zelo všečno zasnovan ter izdelan. Preostaneta še dve stikali na desnem boku za nastavitev glasnosti ter vklop/izklop zaslona/telefona. Na dnu je centraliziran priklop USB-C za polnjenje, levo je reža za vstavitev dveh SIM kartic, desno pa zvočnik. Zaman boste iskali ”jack” priključek kakor tudi mesto za SD kartico.

Slednjo zagato je mogoče nadomestiti z izbiro zmogljivejše različice modela Honor 50 z 256 GB notranjega pomnilnika, katerega z lepa ne boste zapolnili, sklepajoč na večletni status mojega prenosnega računalnika z enako kapaciteto spomina. Ker pa ima ”modri zob” dober domet, si ne belite glave z manjkom ”jack” priključka. Brezžične slušalke so zdaj ”must have” dodatna oprema in verjemite, ko jih enkrat začnete uporabljati, se jim s težavo odrečete.

Zmogljivo drobovje premore procesor Qualcomm SM7325 Snapdragon 778G s podporo 5G, kar opisano z drugimi besedami, je čipovje kot se šika za trenutno najzmogljivejšega Honorja. 8-jedrni procesor zavoljo izdatne pomoči delovnega polnilnika z 8 ali 12 GB, za šalo opravi z odpiranjem vsakodnevnih aplikacij in se še kako rad spopade z zahtevnimi igrami.

Operacijski sistem temelji na Androidu 11, ki vsebuje nekaj oblikovnih smernic nekoč skupnega koncerna pod oznako Magic UI 4.2. Posledično ima Honor 50 vse bistvene funkcije Googlovega operacijskega sistema, kot so enkratna dovoljenja za aplikacije, mehurčki za obvestila, združevanje pogovorov vaših obvestil iz aplikacij za sporočanje … Vendar vse privzete aplikacije niso Googlove So lastniške. Takšne so galerija, telefon, vreme, kalkulator, datoteke, beležnica … Obstaja tudi nekaj prednameščenih, ki jih lahko po želji odstranite.

Sprehod skozi menije je enostaven, predvsem pa učinkovit, saj za tekoče delovanje poskrbi dinamično 120 Hz osveževanje zaslona. Čeprav se uporaba te funkcije malenkost pozna na porabi energije, se bo baterija s kapaciteto 4300 mAh le stežka spraznila v istem dnevu. Res, da Honor 50 ne premore brezžičnega Qi polnjenja, a priloženi 66 W polnilnik v prazno baterijo prilije 61-odstotkov energije v 30 minutah in doseže 100-odstotno napolnjenost v 54 minutah. Seveda je na trgu še kakšen hitrejši konkurent, a objektivno gledano je še vedno njegovo polnjenje precej hitro, saj dodaja 2-odstotka napolnjenosti na minuto. Kot zanimivost, pametni telefon je na testu vzdržljivosti portala GSM Arena ”preživel” 100 ur.

Ujemanje trenutkov

Za zajem fotografije so na hrbtni strani na razpolago štiri kamere, katerim družbo dela bliskavica. Glavna kamera razpolaga s 108 MP, širokokotna z 8 MP, makro in globinska pa obe z 2 MP. Privzeta aplikacija za kamero da na voljo različne načine upravljanja z objektivi, med njimi pa preklapljate s potegom. Podmeni “Več” vsebuje še dodatne načine. Fotografirate lahko v različnih dimenzijah, portrete, nočni način, kinematografski način, HDR, polepšanje oseb, panorama, …

Način Pro vam omogoča dostop do samodejnega ostrenja, ISO, hitrosti zaklopa, osvetlitve in ravnovesja beline. Lahko pa se poigrate samo z glavno kamero, saj ultraširoka ni na voljo v načinu Pro. Omogočeno je še snemanje videoposnetkov v resoluciji 4K s 30 sličicami na sekundo.

Kamera za sebke je nameščena na sredino zgornjega roba zaslona in nudi fotografije z 32 MP in videe s 1080p. Rezultati fotografij z glavno kamero so zelo korektni, res pa je, da fotografije glede na svetlobne pogoje in optično približevanje začnejo postopno izgubljati kvaliteto. Prav tako se včasih uporaba prednastavljenih programov ne obnese najbolje oziroma ”umetna inteligenca” zataji, zato priporočam, da fotografije opravite na več načinov. Saj poznate tisto, vaja dela mojstra.

Kamera je zagotovo prilagojena za širok spekter uporabnikov in takšen krog bo bržkone zadovoljila. Znajde se v težjih pogojih, dobro slika v noči ter nima težav s specializiranimi tematikami, ko so živali, produktna fotografija v salonu ali mimobežni zajem testnih vozil uredniške flote avtomobilističnega segmenta. Delo fotoaparata presodite sami na spodnjih izdelkih:

Zaključne misli, preden odgovorim na zastavljeno vprašanje. Honor 50 izstopa s svojo kamero, zmogljivim procesorjem, barvno bogatim zaslonom, ki kar kliče po gledanju videov na pretočnih vsebinah ter dejstvom, da dodatki v obliki hitrega polnilca, slušalk in etuija pridejo ”brezplačno. Ob tem je Honor 50 na voljo v štirih konfiguracijah 6GB/128GB, 8GB/128GB, 8GB/256GB, 12GB/256GB, kar pomeni, da si ga lahko do neke mere cenovno prilagodite. In ko smo ravno pri ceni, tale testni model v izvedbi 8 GB delovnega polnilnika ter 256 notranjega spomina stane 599 evrov. Vstopni model se začne pri 529 evrih.

Tako smo odgovori na zimzeleno vprašanje kaj ponuja in za koliko. Ali bo Honorjeva druga sekvenca uspešna bo pokazal čas, zagotovo pa Honor 50 kotira zelo visoko na listi želja, v kolikor iščete pametni telefon, ki ni iz Amerike, podpira Google in združuje dobre tehnične lastnosti današnjega časa.

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

4 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button