TehnikaTesti

Avtokamera Lamax S9 Dual

Več kot avtokamera!

V dobrih desetih letih za volanom sem doživel že marsikaj zanimivega, kar bi z veseljem ujel v objektiv, vendar je kakršnokoli snemanje za volanom z uporabo mobilnega telefona ali podobnih manjših napravic nevarno, hkrati velikokrat prepozno odreagiramo, da bi lahko kaj posneli. Enostavna rešitev, ki obenem močno pripomore tudi k varnosti v prometu so avtokamere, ki jih preprosto namestimo ob vzvratnem ogledalu in z njimi posnamemo/ujamemo dogajanje. Pred nekaj meseci smo že preizkusili odlično kompaktno kamero Lamax T10 o kateri je več zapisal Blaž, tokrat smo raziskali prednosti zmogljivejšega modela Lamax S9 Dual.

V odkrivanje Lamaxovega kraljevega modela se bomo najprej podali z odpiranjem paketa in seveda sledečo montažo, ki je v sami osnovi precej enostavna, vendar ob želeni uporabi funkcije vzvratne kamere zahteva nekaj več časa ter truda. Znotraj paketa bomo našli sledeče komponente:

 • Lamax S9 dvojno ogledalo za vzvratno vožnjo
 • Avtomobilski polnilnik z dodatnimi priključki USB
 • Zunanji modul GPS
 • Kabel za zadnjo kamero dolžine 6 metrov
 • Notranjo zadnjo kamero v ločljivosti FullHD
 • 2× gumijasta trakova za pritrditev na ogledalo
 • 5× kabelske sponke 3M
 • Krpico iz mikrovlaken
 • Seznam ukazov za glasovno upravljanje
 • Varnostna navodila
 • Uporabniški priročnik
 • Magnetno nalepko
 • Adapter MicroSD-USB

Namestitev notranjega ogledala z dvojnim zaslonom je precej preprosta, saj ga s prilagodljivima gumicama posadimo neposredno na obstoječe avtomobilsko vzvratno ogledalo. Zatem lahko priklopimo napajalnik v klasično 12-voltno vtičnico in »voila«, kamera je pripravljena za uporabo. V tej konfiguraciji zmore opravljati snemanje sprednjih posnetkov, za kaj več pa bo potrebno zavihati rokave, namreč sledi napeljava kabla za povezavo vzvratne kamere. Na tej točki je primerno poiskati najbolj učinkovito pot kjer bo potekal kabel do zadnje kamere. V našem primeru smo kamero napeljali skozi notranji A stebriček, preko notranjih pragov in vse do zadnjega stekla. Če želimo uporabljati možnost samodejnega vklopa kamere za vzvratno vožnjo ob premiku v vzvratno prestavo, je potrebno del kabla povezati z vzvratno lučjo. Ob koncu le še nastavimo zadnjo kamero, povežemo kable in uporaba sistema se lahko prične.

Uporaba samega zaslona je sila preprosta, le vključimo jo s pritiskom gumba pod 9,66-palčnim zaslonom, nadaljnje funkcije upravljamo z dotikom. Prek zaslona lahko spreminjamo razne nastavitve v meniju, premikamo višino pogleda obeh kamer, vklopimo snemanje posnetkov, zajamemo fotografije, lahko pa se povežemo tudi z mobilnim telefonom prek aplikacije. S pomočjo vgrajene Wi-Fi povezave lahko brezžično dostopamo do posnetkov, jih urejamo in naložimo neposredno v shrambo mobilnika.

Tehnične lastnosti

Lamax S9 Dual je opremljen s sprednjo kamero visoke ločljivosti (1920×1080), ki lahko snema s 30 sličicami na sekundo, enake lastnosti veljajo za zadnjo kamero. Kameri lahko snemata v 150-stopinjskem kotu in tako zajameta širok spekter kakovostnih posnetkov. Vse datoteke se shranjujejo v MicroSD kartici, katero vstavimo na vrhu zaslona, ki lahko nudi največ 64 GB spomina. Ko je le ta polna, lahko posnetke priročno shranimo na osebni računalnik preko priloženega mini USB čitalnika kartic. Celoten sistem se pohvali še z lastno kompaktno baterijo s 500 mAh, ki zagotavlja nemoteno delovanje ob izgubi napajanja iz avtomobila, predvsem ko je ta v načinu parkiranja.

Videoposnetki se shranjujejo v format MOV, H.264, zajete fotografije pa v JPG formatu. Kamera seveda premore tudi ostale napredne funkcije, kot so GPS modul za prepoznavanje hitrostnih kamer ali radarjev, hkrati lahko meri hitrost vozila, G-senzorjem, cikličnim snemanjem posnetkov, zaščito datotek, samodejnim zagonom ob odklepu vozila, nastavitvijo svetlosti zaslona in vgrajenim mikrofonom, ki odklene zmožnost glasovnega upravljanja z 12 ukazi – fotografijo na primer posnamemo z »Lamax, photo.«

Prednosti avto kamere

Čeprav številni menijo, da so avto kamere namenjene le zajemanju posnetkov, s katerimi posnamemo dogajanje na cesti in posnetke v primeru nezgod lažje uporabimo kot dokazno gradivo pri zavarovalnicah ali organih pregona, zavoljo naprednih tehnologij ter senzorjev, Lamax S9 Dual omogoča tudi dodatno varnost za volanom. S pomočjo GPS senzorja lahko zaznava radarje in uporabnika predhodno opozori na zmanjšanje hitrosti. Podatkovna baza zajema kar 37 držav, s čimer bo potovanje po stari celini precej bolj varno, vaša denarnica pa hvaležna nepotrebnih bremenitev. Ob preizkusu je bilo nekaj skepticizma, a se je sistem na poznani cesti odlično znašel in prepoznal vsak stacionarni radar.

Zadnja kamera je opremljena z inovativnim optičnim senzorjem, ki zagotavlja najvišjo možno kakovost posnetkov tudi v slabi vidljivosti ali ponoči, kar pomeni, da lahko v primeru naleta od zadaj brezhibno posname registrsko oznako vozila. Če uporabljamo vzvratno kamero za prenos zadnje slike v živo, potem se moramo sprijazniti z nekoliko slabšo resolucijo, kot če bi koristili klasično vzvratno ogledalo, predvsem jo zmedejo žarometi ob mraku ali ponoči, kar vpliva tudi na percepcijo globine oziroma bližine vozila zadaj.

Razvojni inženirji zaslužni za izdelavo Lamax S9 Dual so sistem kamer in zaslona opremili z naprednimi ADAS varnostnimi pripomočki, kot sta opozorilnik na izhod iz voznega pasu in opozorilnik na ohranjanje varnostne razdalje med vozilom spredaj. S takšnimi funkcijami lahko posodobimo kakšnega izmed starejših jeklenih konjičkov, hkrati pa se popestri notranji ambient, ki deluje bolj v stiku s časom, kar lahko rečemo tudi za notranjost našega preizkusnega Audija. Uporabnikom starejših vozil bo manevriranje olajšala tudi zadnja parkirna kamera, ki izriše usmerjevalne črte za lažjo umestitev v parkirne prostore, kjer je bilo prej za pomoč potrebno prositi prijatelja, da spremlja oddaljenost od stene ali bližnjega vozila. Nenazadnje se Lamaxov sistem pohvali s sistemom aktivnega parkirnega načina, ki podobno kot Teslin Sentry Mode s pomočjo zaznavanja gibanja ali trka aktivira kameri in posname dogajanje, da boste brezskrbno našli krivca, ki je poškodoval vašega konjička.

Zaključna misel

Danes je trg avtokamer posejanj z različnimi ponudbami, ki nudijo kakovostno zajemanje posnetkov med vožnjo, za katere ni vedno potrebno globoko seči v denarnico. Lamax S9 Dual po drugi strani s ceno v območju 200 evrov ni najcenejša izbira, vendar svojo ceno odtehta s številnimi naprednimi tehnologijami, ki jih ostali konkurenti ne ponujajo. Z uporabo takšne avtokamere bo kot že rečeno posodobljena notranjost starejših vozil, katerim manjkajo razne vzvratne kamere in vozni pripomočki, ki skrbijo za večjo varnost v primeru. Obenem Lamax ponuja različne dodatke, kot je denimo daljši povezovalni kabel z dolžino 8 metrov, kar omogoča namestitev kamere tudi v večjih prevoznih sredstvih, kot so kombiji ali dolgi poltovornjaki. S posnetki kamer pa lahko postanete tudi hit na socialnih omrežjih, kjer lahko objavite zanimive prometne dogodivščine.

Žiga Kolman
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button