Nasveti in varnostNoviceNoviceTehnikaVarnostZanimivosti

Avtokamera Lamax T10 4K GPS

Nasvidenje globe in parkiriščni incidenti

Se vam zdi, da je promet zblaznel? Vsi nekam hitijo in drvijo, da o »cestnih junakih«, ki kršijo več cestno-prometnih pravil niti ne pričnemo. Lahko pa doživite zgolj enega izmed neprijetnih trenutkov, kot sem jih sam v centru naše prestolnice, ko je predme naglo zapeljal nestrpni voznik. Tisti pred njim oziroma še trenutek nazaj pred menoj je močno zavrl in zgodilo se je – mini verižno trčenje.

Voznik prvega vozila je hitro ocenil, da njegovemu jeklenemu konjičku prav nič ne manjka in je šlo zgolj za kratek dotik dveh odbijačev, zato je sedel in odpeljal. Tisti nestrpnež pa je opazil, da je imel moj avtomobil razbito luč in se pokroviteljsko nasmejal v smislu »češ, kdo ti bo pa verjel, da sem izsilil prednost«, zato me je odslovil, da bo v primeru izmenjave podatkov krivda na moji strani in s tem izguba 15-odstotnega zavarovalnega bonusa.

Veste kaj bi mi takrat, pred več kot 15 leti, pomagalo? Avto kamera, kakršna je Lamaxova T10. zlahka bi jo uporabil kot dokazno gradivo in zahteval popravilo škode na račun zavarovalnice.

Avto kamera – zakaj in čemu?

Prvič seveda zato, da vas »opere« krivde v situaciji v kateri niste smatrani kot povzročitelj nesreče. Prenekateri uporabljajo avto kamero prav zato, da dokažejo svojo nedolžnost tako v nezgodah, kot pri recimo prekoračenju hitrosti in podobno. Seveda je tu še druga plat, saj na cesti naletimo na marsikaj. Od tistih vprašljivih situacij, ki vam jih serviramo v naših prispevkih, pa vse do trenutkov »če ne vidim, ne verjamem«. Morda lahko preko vaše kamere pomagate komu drugemu ali pomagate policiji pri razreševanje primerov. Kakorkoli, avto kamere so postale pravi hit sodobnih avtomobilistov in so pri določenih vozilih del serijske opreme. Če temu ni tako boste manjku zadostili z eno izmed številnih zunanjih avto kamer, kot je recimo Lamaxov model T10, ki lahko zajema sliko v 4K resoluciji in s 170-stopinjskim snemalnim poljem ter ima vgrajen GPS z radarskim poročilom, ki vam lahko privarčuje kakšen evro in kazensko točko ali dve.

Namestitev

Pravzaprav vas vse kar potrebujete pričaka v lično zapakiranem paketu. V njem boste prejeli avto kamero Lamax T10, magnetno držalo s 3M nalepko in z GPS sprejemnikom, avtomobilski 12-voltni adapter z dodatnim USB vhodom, čitalnik microSD spominskih kartic za prenos datotek na računalnik, tri držala s 3M nalepko za pritrditev napajalnega kabla in še nadomestno 3M nalepko za držalo. Ne smemo pozabiti niti plastičnega pripomočka za varen odmik oblazinjenja vozila na stropu in stebričkih, da lahko kabel varno skrijete.

Pri lokaciji avto kamere je smiselno razmisliti in preveriti možnost namestitve izza vzvratnega ogledala. Tako vas bo kar najmanj motila, hkrati pa bo nameščena dovolj visoko za dober zajem slike. Ko izbirate končno pozicijo magnetnega držala s 3M lepilnim trakom, le-tega izberite skupaj z nameščeno kamero, da vam morebiti ne zmanjka prostora za normalno rokovanje ob montaži in demontaži avto kamere. Slednjo enostavno snamete oziroma namestite preko magnetnega priključka. Hitro in enostavno torej. Dodaten premislek velja nameniti poteku polnilnega kabla, ki je odvisen od mesta 12-voltnega priključka, preko katerega se avto kamera napaja.

Oblika in glavne lastnosti

Avto kamera Lamax T10 ima klasično »kamera« obliko z izbočeno lečo in 2,45-palčnim IPS LCD zaslonom na zadnji strani. V periferiji zaslona so trije gumbi za upravljanje, medtem ko je gumb za vkop oziroma izklop nameščen na zgornji desni strani črnega ohišja. Upravljanje je možno tudi brezžično preko posebne mobilne aplikacije, vse skupaj pa poteka v angleškem jeziku.

Med glavne adute avto kamere Lamax T10, poleg rednega snemanja seveda, sodita še možnost opozarjanja na stacionarne radarske kontrole preko GPS in tako imenovano »parkirano stanje« (ang. parking mode). Prvo smo preverili v naši prestolnici, ki jo je župan Janković dodobra zapolnil s škatlami za merjenje hitrosti. Tu moramo dodati, da avto kamera ni vedno javila vseh lokacij, v našem primeru 6 od 8-ih lokacij. Kdo ve, morda pa poseduje informacije kam so redarji postavili radar tokrat. Možnosti parkiranega stanja seveda nismo preverili, kajti slednje je namenjeno pričetku snemanja v primeru proženja posebnih G-senzorjev v kameri, ki bi zaznala trk v vaše parkirano vozilo.

Tehnične lastnosti

Avto kamera Lamax T10 4K GPS zajema video v Ultra HD oziroma 4K (3840 × 2160) pri 30 sličicah na sekundo (fps) oziroma Full HD (1920 × 1080) pri 60 fps. Vse to v 170-stopinjskem vidnem kotu in zahvaljujoč HDR oziroma WDR tehnologiji (ang. (Wide Dynamic Range) ustvarja ostre in jasne slike tudi v mraku oziroma, ko vas obsije močno sonce.

Videoposnetki so shranjeni v MOV formatu (H.265/H.264), medtem ko se 16 Mpx fotografije shranjujejo v JPG formatu. Datoteke se zapisujejo na microSD kartico (ni del paketa), ki jo namestite v stransko režo kamere, pri čemer se posnetki ob preteku prostora na pomnilniku samodejno prepisujejo preko najstarejših datotek. K sreči je tu funkcija cikličnega fotografiranja, ki samodejne zaklene posnetek v načinu parkiranega stanja, zato bodo tovrstni posnetki vedno na voljo.

Pod črto

Avto kamera Lamax T10 K GPS se izkaže z enostavno namestitvijo preko magnetnega priključka, kvalitetnimi posnetki in opozarjanjem na stacionarne radarske kontrole, ki vendarle niso vsemogočne. K sreči je tu možnost enostavnega rokovanja preko gumbov na sami kameri in spremljanje stanja na relativno preglednem LCD zaslonu. Velja še omeniti, da boste na svojih posnetkih lahko spremljali popolnoma vse, in sicer od hitrosti, lokacije, datuma … Več v zgornjem videu.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button