Počitniška vozilaProsti čas

Unimog kot ekspedicijsko (počitniško) vozilo

Profesionalni avtodomi, ljubitelji tovornjakov in iskalci pustolovščin so se srečali na sejmu Adventure & Allrad v Bad Kissingenu, ki je potekal od 30. maja do 2. junija 2024.

Unimog, ki je že več kot 75 let znan po svoji terenski mobilnosti in robustnosti, lahko Hellgeth opremi kot avtodom in ekspedicijsko vozilo, ki omogoča potovanje stran od turistične množice. Voznik in potniki lahko na dveh oseh raziskujejo oddaljene pokrajine, ki jih lahko vidi le malo ljudi. Pet od razstavljenih terenskih vozil je bilo Unimog TenereX. Šesto vozilo na stojnici je bilo specialno vozilo Unimog za reli Dakar.

Glavno mesto na razstavnem prostoru je zavzel Unimog TenereX, ki temelji na seriji Unimog U 4023. Ime vozila izhaja iz tuareške besede za »deželo tam zunaj«, Ténéré. Zato ni čudno, da je ekspedicijsko vozilo, opremljeno s vsekolesnim pogonom za visoko trakcijo ter vzdolžnimi in diferencialnimi zaporami, sistemom za nadzor tlaka v pnevmatikah in zmožnostjo prečkanja vode globine do 1,2 metra. Kompaktne mere in majhen obračalni krog zagotavljajo zabavno vožnjo tudi po ozkih in zavitih gorskih in gozdnih cestah. Prilagojeno vzmetenje z vijačnimi vzmetmi absorbira močne udarce, preden se prenesejo v voznikovo kabino. V kombinaciji s predelano bivalno kabino s kuhinjo, kopalnico in zakonsko posteljo je TenereX udoben dom za na pot.

Osrčje terenske primernosti vozila Unimog U 4023 je kolenast okvir šasije z zavarjenimi prečnimi cevnimi nosilci. Ta s svojo upogljivostjo v kombinaciji s tehnologijo drsne cevi in tritočkovnim uležajenjem motorja, menjalnika, voznikove kabine in nadgradenj omogoča diagonalno torzijo 600 mm. Ker je okvir popolnoma zavarjen, trajno vzdrži torzije. S kolenom se hkrati doseže nizko težišče ob visoki oddaljenosti vozila od tal. Za to poskrbijo tudi portalne preme, tipične za vozilo Unimog. Zaradi asimetrične razporeditve diferencialov prem je vožnja čez ovire lažja.

Kratki previsi okvirja spredaj in zadaj zagotovijo velike kote rampe in naklonske kote, tako da skoraj noben strm teren vozilu Unimog ne povzroča težav. Poleg tega: agregati, zaščiteni pred vodo, navzgor povlečen sesalni kamin in visoko nameščene odzračevalne napeljave omogočajo prevozno globino vode do 800 mm (opcijsko 1200 mm).

Vozilo ponuja dovolj prostora in pravo opremo, da lahko dobro spite, se tuširate, kuhate, uživate in se sprostite tudi stran od civilizacije. Na krovu je velik rezervoar za svežo in tehnično vodo, sončni kolektorji za samozadostno proizvodnjo električne energije in možnost izbire električne ali plinske kuhalne plošče. Celotna konstrukcija je v celoti izdelana v Nemčiji.

Aleš Majerič
foto: Unimog

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button