IzletiProsti čas

Sonyjeva nova fotoaparata Alpha serije 7C

Sony predstavlja nova fotoaparata Alpha 7C II in Alpha 7C R, ki dopolnjujeta obstoječo serijo kompaktnih fotoaparatov z izmenljivim objektivom α7C.

Alpha 7C II je opremljen s slikovnim senzorjem polnega formata ločljivosti približno 33 milijonov efektivnih točk ter se ponaša z najnovejšimi funkcijami in zmogljivostmi za fotografiranje in snemanje, združenimi v kompaktnem in lahkem ohišju, ki meri približno 12 x 7 x 6 cm in tehta približno 513 gramov. Gre za drugo generacijo fotoaparata serije α7C, ki slovi po svoji kombinaciji zmogljivosti, funkcij in kompaktnih mer.

Alpha 7C R je nov kompaktni fotoaparat z izmenljivim objektivom, ki se lahko pohvali s slikovnim senzorjem polnega formata ločljivosti približno 61 milijonov efektivnih točk – enakim, kot ga najdemo v fotoaparatu Alpha 7R V – ki omogoča izjemne svetlobne prehode. Njegovo kompaktno ohišje je podobnih mer kot pri modelu Alpha 7C Ii in tudi tehtnica se ustavi pri podobni vrednosti 513 gramov. Poleg vsakodnevnih posnetkov je z njim enostavno zajeti visokokakovostne fotografije različnih motivov, kot so portreti, divje živali in pokrajina, kjer pridejo še posebej do izraza visoka ločljivost, mobilnost in nizka teža fotoaparata.

Oba modela sta opremljena z enakim slikovnim procesorjem BIONZ XR®, ki uporablja tudi moč umetne inteligence in ga najdemo v Sonyjevih najnovejših fotoaparatih z izmenljivim objektivom, kot sta Alpha 7R V in Alpha 6700. Samodejno ostrenje s prepoznavanjem v realnem času zmore z visoko natančnostjo prepoznati mnoge različne subjekte, 5-osni sistem stabilizacije slike, vgrajen v sam fotoaparat, pa pri fotografiranju zagotavlja prednost 7 stopenj osvetlitve.

Glavne lastnosti fotoaparata Alpha 7C II

– Opremljen je s slikovnim senzorjem CMOS Exmor R polnega formata z osvetlitvijo od zadaj in ločljivostjo približno 33 milijonov efektivnih točk ter z najnovejšim slikovnim procesorjem BIONZ XR za visoko zmogljivost delovanja. Uporabniki se lahko pri fotografiranju in snemanju najrazličnejših prizorov – od potovanj do beleženja vsakodnevnih trenutkov – vedno zanesejo na visokokakovosten zajem slike.
– V primerjavi s fotoaparatom Alpha 7 IV, ki meri približno 13 x 9,6 x 8,1 cm in tehta približno 698 gramov, je Alpha 7C II do 22 odstotkov lažji in ima do 45 odstotkov manjšo prostornino.
– Standardna občutljivost ISO se tako pri fotografiranju kot pri snemanju razteza od ISO 100 do 51.200 (z možnostjo razširitve na ISO 50–204.800 pri fotografiranju), kar omogoča zajem slik z visoko občutljivostjo in tako rekoč brez šuma.

Glavne lastnosti fotoaparata Alpha 7C R

– Opremljen je s slikovnim senzorjem CMOS Exmor R® polnega formata z osvetlitvijo od zadaj in ločljivostjo približno 61 milijonov efektivnih točk ter z najnovejšim slikovnim procesorjem BIONZ XR® za zajem slike v zelo visoki ločljivosti.

– V primerjavi s fotoaparatom Alpha 7R V, ki meri približno 13 x 9,9 x 8 cm in tehta približno 725 gramov, je Alpha 7C R približno 29 odstotkov lažji ter ima približno 53 odstotkov manjšo prostornino.

– Standardna občutljivost ISO se tako pri fotografiranju kot pri snemanju razteza od ISO 100 do 32.000 (z možnostjo razširitve na ISO 50–102.400 pri fotografiranju).

– Poleg 5-osne optične stabilizacije slike, vgrajene v sam fotoaparat, ki omogoča do 7 stopenjiv daljše čase osvetlitve, za jasnost posnetkov skrbi tudi zaznavanje in odpravljanje zamegljenosti vse do ravni posamezne slikovne točke.

– V načinu fotografiranja Pixel Shift Multi Shooting fotoaparat posname več slik z zamikom slikovnih točk, ki jih uporabnik kasneje s pomočjo računalnika združi v eno samo fotografijo z izjemno ločljivostjo.
Če fotoaparatu Alpha 7C Rv dodate podaljšek držala GP-X2, ga lahko udobno in stabilno držite tudi med dalj časa trajajočim fotografiranjem ali snemanjem ali med uporabo telefoto objektiva.

Cena in razpoložljivost

Novi Alpha 7C II bo na voljo predvidoma v drugi polovici septembra 2023 pri Sonyjevih pooblaščenih prodajalcih:

– Samo fotoaparat: priporočena maloprodajna cena 2400 evrov,
– Fotoaparat z objektivom 28–60 mm: priporočena maloprodajna cena 2700 evrov.

Novi fotoaparat Alpha 7C R bo na voljo predvidoma oktobra 2023 pri Sonyjevih pooblaščenih prodajalcih:

– Samo fotoaparat: priporočena maloprodajna cena 3700 evrov.

Rudi Leskovec
foto: Sony

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button