IzletiProsti čas

Prvo malo avtocestno počivališče v prenovljeni podobi

DARS zaključuje s projektom dolgo pričakovane prenove prvega sklopa malih počivališč na avtocestnem omrežju.

Zdaj je kot prvo takšne vrste, uporabnikom avtocest na voljo prenovljeno malo počivališče Studenec sever – na primorski avtocesti med Postojno in Razdrtim proti Kopru.

DARS s projektom prenove malih počivališč na avtocestnem omrežju odgovarja predvsem na potrebe uporabnikov. Ocene vsakoletnih meritev njihovega zadovoljstva so namreč pokazale na potrebo po celoviti izboljšavi malih počivališč, ki jo je imel DARS sicer predvideno že od leta 2009, k realizaciji pa je pristopil šele pod sedanjo upravo.

Poleg parkirnih prostorov bodo po novem na vseh malih počivališčih med drugim okrepčevalnica, sanitarije, otroško igrišče ter prostor za počitek in rekreacijo. Mala počivališča bodo prijaznejša do uporabnikov osebnih vozil in avtodomov, saj bo tovornim vozilom po novem dostop nanje prepovedan. Opremljena bodo z videonadzorom, predvidene pa so še polnilnice za električna vozila, postaje za oskrbo avtodomov in informacijske table.

Prenovitvena dela so aprila letos sočasno stekla na prvih sedmih od skupno 12 malih počivališč na slovenskem avtocestnem omrežju, in sicer na počivališčih Zima sever, Polskava vzhod (obe na štajerski avtocesti), Dolinsko jug (pomurska avtocesta), Povodje vzhod, Lipce jug (obe na gorenjski avtocesti), Studenec sever in Studenec jug (obe na primorski avtocesti). Pred kratkim je stekla prenova še preostalih petih počivališč: Zima jug, Polskava zahod (obe na štajerski avtocesti), Povodje zahod, Lipce sever (obe na gorenjski avtocesti) in Risnik (na primorski avtocesti).

Glede na potek del je pričakovati, da bodo vsa prestala mala počivališča iz prvega sklopa odprta povečini še v tem mesecu. Prenova petih iz drugega sklopa pa bo zaključena predvidoma maja 2023, torej še pred pričetkom glavne turistične sezone.

Mala počivališča so med prenovo zaprta za ves promet. S postopnostjo prenove (7 + 5) je DARS želel v čim večji možni meri zagotoviti, da je bilo med turistično sezono uporabnikom avtocestnega omrežja ves čas na voljo dovolj lokacij za počitek, kar je še zlasti pomembno za voznike na daljših poteh.

Na slovenskem avtocestnem omrežju je sicer poleg 12 malih počivališč še 54 velikih. Mala počivališča se od velikih razlikujejo po tem, da so namenjena izključno počitku in nimajo bencinskega servisa ali večje gostinske ponudbe. Po končani prenovi pa bodo vsa imela poenoteno moderno celostno podobo in bodo uporabnikom zagotavljala možnost počitka v prijetnem okolju s kakovostno ponudbo in oskrbo.

Rocco
foto: DARS

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button