IzletiProsti čas

Nova podoba malih avtocestnih počivališč

DARS bo poskrbel za ugleden prostor za počitek, okrepčilo oziroma prvi informacijski stik na počivališčih slovenskega avtocestnega križa.

Začenja se prenova malih počivališč na slovenskem avtocestnem omrežju, ki bodo imela po končani prenovi poenoteno celostno podobo, ki bo urbana in moderna.

Poleg parkirnih prostorov bodo po novem na vseh malih počivališčih okrepčevalnica, sanitarije, ločen prostor za kadilce s kadilnico, otroško igrišče, prostor za počitek in rekreacijo ter informacijska točka z najpomembnejšimi prometnimi, turističnimi in vremenskimi informacijami.

Z začetkom aprila bodo sočasno stekla dela na prvih sedmih od skupno 12 malih počivališč, ki so predvidena za obnovo, in sicer na počivališčih Zima sever, Polskava vzhod, Dolinsko, Povodje vzhod, Lipce jug, Studenec sever in Studenec jug. Prenovljena počivališča bodo na voljo uporabnikom predvidoma konec septembra letos in najpozneje takrat bo stekal prenova še preostalih petih počivališč: Zima jug, Polskava zahod, Povodje zahod in Lipce sever.

S postopnostjo obnove želimo v čim večji možni meri zagotoviti, da bo uporabnikom avtocestnega omrežja ves čas na voljo dovolj lokacij za počitek, kar je še zlasti pomembno za voznike na daljših poteh. Mala počivališča bodo namreč med prenovo zaprta za ves promet. Na slovenskem avtocestnem omrežju je sicer poleg 12 malih počivališč še 54 večjih, z bencinskim servisom.

Mala počivališča se od velikih počivališč razlikujejo po tem, da so namenjena izključno počitku in nimajo bencinskega servisa ali večje gostinske ponudbe. Trenutno sta tako oprema kot infrastruktura na malih počivališčih stari, dotrajani in v nekaterih primerih tudi uničeni. Večina površin je namenjenih parkiranju, vsebujejo pa tudi prostore za počitek z urbano opremo (mize s klopmi) ter sanitarne prostore, ki so v veliki večini ravno tako dotrajani in pomanjkljivo oziroma zastarelo komunalno opremljeni.

Večina malih počivališč nima videonadzora in zato uporabnikom v večernem času ne dajejo zadostnega občutka varnosti. Pri veliki večini voznikov v tranzitu so mala počivališča prvi in morda tudi edini stik s Slovenijo. Imenovali bi jih lahko tudi ogledalo Slovenije, zaradi česar je njihova urejenost toliko pomembnejša. Vse to je privedlo do odločitve za prenovo oziroma rekonstrukcijo malih počivališč, da bodo uporabnikom zagotavljala možnost počitka v prijetnem okolju s kakovostno ponudbo in oskrbo.

Mala počivališča bodo prijaznejša do uporabnikov osebnih vozil in avtodomov, saj bo tovornim vozilom po novem prepovedan dostop nanje. Opremljena bodo z videonadzorom, v prihodnje pa so na njih predvidene tudi polnilnice za električna vozila ter postaje za izpust odpadnih vod in praznjenje wc kaset avtodomov.

Obnovo 12 malih počivališč bosta v skupnem nastopu izvedli družbi Hidrotehnik in KPL, pogodbena vrednost naročila znaša 10,4 milijona EUR brez DDV.

Rocco
foto: DARS

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button