Prosti časŠportna oprema

Na Poljskem bodo gradili najsodobnejši nogometni center v Evropi

Poljska nogometna zveza (PZPN) bo v Otwocku na Poljskem s sredstvi iz državnega proračuna zgradila Nacionalni nogometni center za treninge, raziskave in usposabljanje trenerjev.

Izgradnja se bo predvidoma izvajala v letih 2024–2027. Celotna vrednost naložbe naj bi znašala prek 400 milijonov poljskih zlotov (PLN), kar je okoli 90 milijonov evrov. Načrtovana naložba je namenjena podpori razvoju športa, usposabljanju trenerjev in sodnikov ter razvoju igralcev, upoštevali pa bodo tudi osebe s posebnimi potrebami ter tako spodbujali igranje nogometa in fizično aktivnost.

Ustanovitev Nacionalnega nogometnega centra je strateška naložba v nadaljnji razvoj nogometa na Poljskem. To vključuje tako razvoj mladinskih državnih reprezentanc kot usposabljanje sodnikov in trenerjev. Prav tako pa bodo v okviru centra izvajali raziskave na področju razvoja nogometa ter koordinirali uvajanje sodobnih metod in rešitev v procese športnega usposabljanja ter organizirali mednarodne kvalifikacijske turnirje, vključno z dvoranskim nogometom (futsalom), nogometom na mivki, e-športom in teqballom.

Nacionalni nogometni center se bo razprostiral na 12 hektarih zemljišča v Otwocku in bo obsegal osem travnatih igrišč in eno pokrito. V njem bodo tudi specializirana dvorana za futsal, dve igrišči za nogomet na mivki (od tega eno pokrito), medicinski center in skladišče opreme. Poleg tega pa bo del centra še sodobna upravno-izobraževalna stavba s podzemno garažo, hotel in športni dom, kjer bodo lahko bivali športnice in športniki, ki bodo trenirali v Šoli športnega mojstrstva.

»Ustanovitev nacionalnega centra je nujen pogoj, da lahko sploh razmišljamo o rednih udeležbah na tekmah za najprestižnejše nogometne trofeje«, je dejal predsednik Poljske nogometne zveze Cezary Kulesza. »Ta sodoben vadbeni center, ki je namenjen vsem poljskim državnim nogometnim reprezentancam, bo trajno rešil mnoga organizacijska vprašanja, hkrati pa omogočil standard, potreben za dvig individualne in ekipne usposobljenosti.«, je dodal Łukasz Wachowski, generalni sekretar Poljske nogometne zveze.

Nacionalni nogometni center za treninge, raziskave in usposabljanje trenerjev bo namenjen vadbi in usposabljanju vseh poljskih nogometnih reprezentanc – moške in ženske, reprezentance v futsalu ter reprezentance v nogometu na mivki. Center bo namenjen tudi usposabljanju trenerjev in sodnikov ter organizaciji vseh izobraževalnih aktivnosti PZPN.

Rudi Leskovec
foto: PZPN

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button