IzletiProsti čas

Istanbul

Mesto: Istanbul
Število prebivalcev: 15,5 milijona
Država: Turčija
Večinska etnična pripadnost: Turki
Površina: 1,830.92 km2
Jezik:
turški
Denarna valuta: nova turška lira ( 1 EUR = 10,23 TRY (2010) )
Časovni pas: GMT+2

Istanbul je največje turško mesto z veličastno zgodovino, o čemer pričajo še njegova mnoga imena. Je eno najstarejših mest na svetu, ki je bilo znano pod imenom Bizanc v času antične Grčije, kasneje kot Konstantinopel (slovensko Carigrad), ko je bilo glavno mesto Bizantinskega cesarstva, nazadnje pa ga je Ataturk preimenoval v Istanbul, kot ga danes imenujejo domačini.

Mesto na sedmih gričih, kot radi poimenujemo Istanbul, leži na severozahodu Turčije, ob Bosporski ožini in je edino mesto na svetu, ki leži med dvema kontinentoma – Evropo in Azijo. Tukaj se srečuje staro in novo, zahodna in vzhodna civilizacija in mnogo kultur.

Istanbul, ki je letos tudi eno od mest evropske prestolnice leta, vas bo zagotovo očaral s prijaznimi ljudmi, okusno hrano in čudovito arhitekturo. Arhitektura v Istanbulu je res nekaj posebnega, saj lahko najdete mnogo zgodovinskih cerkva, sinagog, mošej, palač, gradov, stolpov, paviljonov itd.

Večino zgodovinskih stavb boste našli na evropski strani Istanbula, kjer se med drugim nahaja tudi znamenita Modra mošeja (Sultanahmet Camii) je edina mošeja v Istanbulu s šestimi minareti. Modra mošeja je dobila ime po ve? kot 20.000 ročno izdelanih modrih ploščicah v notranjosti, prevzela pa vas bo tudi s čudovitimi vitražnimi okni in verzi iz Korana.

Nasproti mošeje si lahko ogledate Haghio Sophio, veličastno cerkev, danes preurejeno v muzej. Cerkev božje modrosti, kot jo tudi imenujemo, je nekoč veljala za največjo cerkev na svetu, danes pa navdušuje obiskovalce z zlatimi bizantinskimi mozaiki in marmornatimi stebri. Pot ogledov lahko nadaljujete preko Arasta bazarja, tržnice ročno izdelanih orientalskih predmetov, vse do domovanja otomanskih sultanov palače Topkapi, ki je vsekakor vredna vašega obiska. Palača vas bo spomnila na zbirko arabskih zgodb Tisoč in ena noč in vam dala vpogled v skrivnostno življenje sultanov s stotinami konkubin v haremu in razkošnimi zakladi. V okrožju Sultanahmet najdete tudi Bizantinski hipodrom z egipčanskim obeliskom, kjer je bilo v času Konstantinopla središče političnega in športnega življenja ter prizorišče iger in nemirov.

Naslednja znamenitosti Istanbula pa pravzaprav leži pod mestom samim. Gre za eno največjih starodavnih cistern, imenovano Yerebetan Saray Sarnici oz. Bazilika. Velikost in osvetlitev v baziliki vas prav gotovo ne bosta pustili ravnodušnih. Če ste si po ogledu nekaterih znamenitosti zaželeli nakupovanja v Istanbulu, je Grand Bazar pravo mesto za vas. Največja pokrita tržnica na svetu, z več kot 4000 različnimi trgovinicami, ki nudijo vse – od sijajnih turških preprog, lončenih izdelkov, nakita, oblačil in obutve do vodnih pip, rut in šalov, svetilk, spominkov itd. Vendar opozorilo, obvezno bodite dobre volje in pripravljeni na prodajalčeva prepričevanja, saj vam bodo tamkajšnji trgovci poskusili prodati prav vse, tudi tisto, kar nikakor ne potrebujete. Če pa vaša želja po nakupovanju še ni potešena, lahko nakup nadaljujete na bazarju začimb, kjer najdete najrazličnejše začimbe, se dodobra najeste izvrstnega turškega medu in znamenitih turških slaščic ter poskusite pravi turški čaj.

Prepričana sem, da bi se po vsem tem napornem nakupovanju vsakomur prilegla turška parna kopel, imenovana Hamam. To je ena od stvari, ki jih nikakor ne smeti izpustiti v vaši izkušnji Istanbula. Kopeli lahko najdete povsod po mestu, sama pa sem bila najbolj prevzeta nad historičnim, več kot 400 let starim, Çemberlitaş Hamamı v bližini Grand Bazarja, ki vas bo očaral s kupolo, ki spominja na zvezdnato nebo. Spočiti in sproščeni lahko raziskovanje nadaljujete proti srcu Istanbula, Taksimu. To je predel, ki ponuja nakupovanje v bogato založenih trgovinah priznanih znamk, uživanje ob dobri hrani v mnogih restavracijah in raznovrstno no?no zabavo. Povzpnete pa se lahko tudi na srednjeveški kamniti stolp Galata Kulesi, ki je odlična razgledna točka na stari Istanbul.

Če vam čas dopušča, si privoščite tudi izlet s trajektom po Bosporju. To je idealen način, kako lahko mirno uživate v vožnji in si ogledujete znamenitosti med potjo. Na otočku sredi Bosporja boste zagledali Deviški stolp (K’z Kulesi). Legenda pravi, da ga je dal postaviti sultan za svojo ljubljeno hčer, saj mu je prerokovalec orakljev napovedal, da bo hčer na 18. rojstni dan ugriznila strupena kača in bo umrla. V strahu, da se bo prerokba uresničila, je sultan postavil stolp sredi morja, da bi bila na varnem. Stolp so dolgo časa uporabljali kot svetilnik, danes pa je v njem restavracija, kjer lahko ob turški kavi uživate v prečudovitem razgledu. Med vožnjo se boste zapeljali tudi pod bosporskim mostom, ki povezuje evropski in azijski del Istanbula. Pot se bo nadaljevala vse do trdnjave Rumeli Hisarı, ki jo je pred zavzetjem Konstantinopla dal zgraditi sultan Mehmet Fatih, da bi zaprl vse poti za prinašanje hrane v napadeno mesto.

To je le nekaj poglavitnih znamenitosti, ki si jih lahko ogledate. V tako ogromnem in zanimivem mestu, kot je Istanbul, vam stvari za občudovanje prav gotovo ne bo hitro zmanjkalo.

Sama najbolj uživam ob tradicionalnem turškem zajtrku, ki tukaj nikakor ne sme manjkati, popoldanskem pitju turškega čaja in igranju tradicionalne igre imenovane tavla, vožnji s trajektom za 75 centov ob sončnem zahodu in pogledu na ognjeni Sultanahmet, ob zabavnem barantanju na tržnicah, ki so bolj kot turistom namenjene lokalnemu prebivalstvu, in klepetanju s prijaznimi domačini, če bi se lahko tako rekli moji polomljeni turščini, ko poskušam nekaj razložiti.

Morda so to za vas malenkosti, zame pa so najljubši trenutki, ki sem jih preživela v Istanbulu. In ravno ti majhni trenutki dajejo mestu svojevrsten značaj.

Špela Grošelj
foto: Špela Grošelj, Emanuela Verna

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button