IzletiProsti čas

Gardaland Italija

Če je v vas prisotnega vsaj malo otroka, potem ste verjetno že slišali za zabaviščni park Gardaland, ki leži v kraju Castelnuovo di Garda (Italija). Po domače to pomeni, da boste iz glavnega mesta Slovenije do adrenalinske bombe prevozili 372 kilometrov, za cestnine pa namenili slabih 20 evrov (v eno smer). Toda zdi se, da je vsak cent namenjen racionalno … ali pa vsaj uživaško.

Za ceno vstopnic boste morali na licu mesta odšteti 39 evrov, toda na poti boste našli kopico postojank (bencinske črpalke, kampi …), kjer vam bodo denarnice olajšali za 32,50 evrov. In ko boste iz zvočnikov slišali to skladbo (povezava TUKAJ) pomeni, da vas loči le še nekaj metrov, in nekaj mrkogledih varnostnikov, do sveta zabave in predvsem adrenalina. Gardaland je v resnici zabavišče, kjer bo vsakdo našel nekaj zase. Otroci imajo fantazijski svet, najstniki številne vlakce, starejši pa … no ja, verjetno kar oboje.

Opisovati vseh 34 atrakcij bi bilo pravzaprav nesmiselno, saj jih v enem dnevu tudi nemogoče preizkusiti. In ker se v večini snovalcev portala www.caranduser.com skriva (večkrat tudi odkriva) adrenalinski odvisnik, se bomo posvetili predvsem tistim napravam, ki so označene z zeleno in rdečo – slednje so za tiste z malo več ja.. v hlačah. Letošnja novost je Akademija kung fu Panda. Gre za predel zabavišča, ki je namenjen mlajšim obiskovalcem. Znotraj boste našli preprost vlakec, kamor lahko brez potu posadite vašega malčka, nekaj stojnic z igrami na srečo (ali znanjem), kjer navadno izgubite in zimzelene šalčke. Čeprav so slednje prvenstveno namenjene otrokom, pa boste tam brez težav zasledili tudi starše, ki zlivajo gnev pri vrtenju prikupnih skodelic. Na „zelenem oddelku“ boste našli še tri vodne dogodivščine, ki vas utegnejo nasmejati do solz … V kolikor vas ne bodo zmočile solze, pa vas bodo zagotovo naprave.

Skoraj po pravilu je najdaljša vrsta za Atlantido, a se izkaže za zelo pusto in dolgočasno atrakcijo. Vsekakor vam svetujemo, da si izberete napravi Jungle rapids ali Colorado boat. Pri prvem se vas bo v gumenjak posedlo 9 junakov, pri čemer se gumenjak neprestano vrti in le upate, da ne boste vi tisti, ki ga bo zalil curek vode. Pri Coloradu bo adrenalin bistveno bolj poskočil in namig – če ne želite izgledati kot mokra cunja, nikar ne zasedite prvega mesta v vrsti.

Poleg različnih 4D kinematografov, vam vsekakor svetujemo obisk Ramsesa. Pisec članka se posipa s pepelom, saj je minilo polovico poti, preden je dojel bistvo naprave. Z laserskimi pištolami streljate v različne barvne merke, ki so postavljeni v Ramzesovi grobnici, vlakec pa vam sešteva točke. Pred tem je, pisec namreč, seveda nadebudno svetil v oči vsem ostalim, ki so se peljali na vlakcu. No, če imate s seboj tudi prijatelje, vas zna ta naprava tako zelo povleči, da boste samo še dirjali ven in not in skušali postaviti svoj najboljši rezultat, posledično pa nadigrati ostale.

In čas je, da se posvetimo rdečim napravam (tako so namreč opisane v mapi), ki so namenjene tistim z večjimi ja**i, ali pa vsaj takšnim, ki imajo večjo potrebo po izločanju adrenalina. Najnovejša naprava je Oblivion, ki je bila predstavljena lansko leto. 18-erica je v treh vrstah prikovana na sedeže. Po adrenalinskem vzponu se naprava ustavi za nekaj trenutkov, potem pa … aaaaaaaaaaaaaa, drvenje s hitrostjo prostega pada v črno luknjo. Zares odlična in impresivna naprava, ki poskrbi za vreščanje tudi potem, ko se vrnete na kraj „izstrelitve“. Novejša naprava je tudi Raptor, ki nekako spominja na jurski park, saj boste morali prehoditi kar nekaj metrov med železnimi rešetkami, kjer bodo napisi „DANGER“. V tem primeru sedita dva para na vsaki strani, vrst pa je sedem.

Nekoliko manj (poudarek je na nekoliko) adrenalinska vožnja od Obliviona, a se boste zato toliko bolj vrteli okoli svoje osi in bili obrnjeni na glavo. Blue Tornado je nekako že klasika. Bil je namreč prvi „vlakec smrti“, kjer ste se usedli in bingljali z nogami. Če bo to vaš prvi „vlakec“, ki ga boste preizkusili v dnevu, bi vam znal vseeno nagnati nekaj strahu, toda če se nanj povzpnete ko opravite z Oblivionom, bo Blue Tornado le mačji kašelj, prav tako kot Magic mountain, ki sodi med legendarne naprave Gardalanda. Z rdečo barvo sta označena še Sequoia, kjer se z vozičkom vozite obrnjeni z glavo navzdol in Magic House, ki je namenjena predvsem mlajšim obiskovalcem.

Glede na to, da je Gardaland sorazmerno blizu, je to zagotovo odlična izbira za vso družino, ki želi preživeti v adrenalinskem vzdušju in potrošiti približno toliko kot bo stalo celodnevno smučanje. V kolikor bi radi preživeli več dni v bližini Gardskega jezera, imate v neposredni okolici malo morje kampov, ki stanejo približno 15-20 evrov na noč (šotor+avto) na osebo. Vsekakor boste imeli veliko za videti in početi, saj Gardsko jezero ponuja izjemen nabor aktivnosti, v neposredni bližini Gardalanda pa imate tudi safari, vodni park Caneva, Movieland …

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com, Gardaland

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button