Počitniška vozilaProsti čas

Ford Nugget z letnico 2023

Ford razkriva povsem novo naslednjo generacijo priljubljenega avtodoma Nugget

Popolnoma novo izvedbo avtodoma Nugget so razvili v sodelovanju z vodilnim izdelovalcem avtodomov oziroma predelovalcem kombiniranih vozil Westfalia. Nugget naslednje generacije izkorišča prednosti povsem nove platforme za vozila, ki jo je Ford letos predstavil za svoji vodilni družini vozil Transit in Tourneo Custom, z njo pa uvaja nove napredne oblikovne značilnosti, povezljivost in vozne tehnologije.

Naslednjo generacijo Nuggeta bodo uvajali v več fazah, začenši z različico Nugget Titanium z nagibno streho ter motorjem EcoBlue s 170 KM in osemstopenjskim samodejnim menjalnikom, ki jo bo mogoče naročiti pri Fordovih trgovcih, (pogoji sprejemanja naročil bodo naknadno definirani po posameznih trgov). Drugi modeli, vključno s pogonom PHEV, bodo sledili kasneje.

Preprosto gibanje po kabini je po navedbah številnih kupcev Nuggeta že zdaj ključni razlog za nakup. Nova zasnova armaturne plošče in ravno dno olajšata dostop prek kabine in omogočata lažji prehod s sprednjih sedežev v bivalni prostor; v strop vgrajena varnostna blazina za sovoznika pomaga optimizirati postavitev armaturne plošče. Nižje dno in vgrajena stranska stopnica olajšata tudi natovarjanje ali vstopanje in izstopanje, k čemur pripomorejo tudi drsna stranska vrata in široka odprtina zadnjih prtljažnih vrat.

Ford za Nuggeta prvič uvaja pogonski sklop PHEV, ki si tehnologijo deli s Fordom Kugo Plug-In Hybrid. Povsem novi Nugget uporablja 2,5-litrski bencinski motor z Atkinsonovim ciklom, ki skupaj z baterijo z (uporabno) kapaciteto 11,8 kWh in elektromotorjem zagotavlja skupno moč 232 KM in možnost vožnje izključno na elektriko. Popolnoma novo podvozje z neodvisnim zadnjim vzmetenjem izboljša prefinjenost in vodljivost, na voljo pa bodo tudi modeli s štirikolesnim pogonom, ki bodo uporabnikom omogočali dostop do divjih območij za športe na prostem ali preprosto samozavesten odmik od množično obiskanih parkirišč za avtodome.

Kokpit ima popolnoma digitalno instrumentno ploščo in velik 33 cm (13”) zaslon na dotik; Fordova najnovejša programska oprema SYNC 4 omogoča preprosto iskanje ciljev, razvedrilo in ohranjanje stikov. Povezane navigacijske, zvočne in komunikacijske funkcije sistema lahko upravljate prek zaslona na dotik ali z naravnim glasovnim upravljanjem, brezžična integracija telefonov prek vmesnikov Android Auto in Apple CarPlay pa je del serijske opreme.

Ford in Westfalia sta v novem modelu znatno povečala raven kakovosti in ergonomskih lastnosti ter popolnoma preoblikovala bivalni prostor, ki temelji na priljubljeni postavitvi z ločenimi območji za kuhanje, bivanje in spanje. Ta zasnova notranjosti pomeni, da se lahko avtodomarji tudi ob postavitvi dveh zakonskih postelj premikajo po kabini, kuhajo ali vstopajo in izstopajo iz vozila, ne da bi pri tem motili drug drugega.

Ford poskrbel tudi za naslednje funkcije:

– ogrevana vrtljiva ‘kapitanska’ sedeža za voznika in sovoznika,
– ogrevana trisedežna zadnja klop, ki omogoča udobno potovanje petim potnikom,
– novi zvočniki in priključki USB-C serijsko za potnike na zadnji klopi.

Optimizirana kuhinja z razporeditvijo v obliki črke L omogoča prijetnejše kuhanje. Praktičen novi hladilnik s predali omogoča lažji dostop do vsebine in je dovolj velik, da lahko vanj postavite steklenice v pokončnem položaju. Razbremenjena zasnova površin v kombinaciji z novo vgrajeno kuhalno ploščo in pomivalno enoto – zdaj serijsko z vročo vodo – ponuja 20 odstotkov več namenske delovne površine. Zapirala z mehkim zapiranjem in izvlečnimi ročaji ščitijo otroške prste in dušijo hrup med vožnjo.

Povsem novi Nugget ima v primerjavi s prejšnjim modelom ključne izboljšave, med katere sodijo tudi možnost pomika vzmetnice navzgor za povečanje prostora za glavo v kuhinji, medtem ko je zgornja postelja še vedno na mestu, ter zadnja klop, nameščena na vodilih, z novimi upravljalnimi elementi za lažje in enoročno spreminjanje sedišča v posteljo. Zadaj nameščena odprtina za toplo/hladno prho je zdaj del serijske opreme, po želji pa je na voljo tudi šotor za zasebnost na zadnjih vratih. Izkušnjo kampiranja dodatno izboljšujejo povsem nove funkcije, kot so:

– nagibna streha z novo samozložljivo tkanino, ki poenostavi spuščanje strehe,nova integrirana mesta za shranjevanje standardne zunanje mize in stolov,
– praktične rolete za zatemnitev namesto zaves za večjo zasebnost in preprostejšo uporabo.

Poleg sprememb opreme za kampiranje ponuja novi Nugget tudi visokotehnološke funkcije za izboljšanje povezljivosti na poti in udobja po parkiranju. Brezžično polnjenje in serijski modem 5G poskrbita, da se lahko vsi zabavajo in so povezani brez skrbi, da bi se baterija telefona spraznila ali da bi zmanjkalo podatkov. Možnost strehe s solarnimi paneli pomaga pri napajanju notranjih funkcij ali polnjenju baterije za prosti čas, v idealnih vremenskih razmerah pa lahko proizvede več energije, kot je porabijo vgrajene funkcije.

Namenski 17,8 cm (7”) barvni zaslon na dotik v bivalnem prostoru omogoča preprosto preverjanje in nadzor ogrevanja, nivoja vode, napolnjenosti baterije in osvetlitve povsem novega Nuggeta. Nove funkcije vključujejo:

– nadzor prefinjene nove notranje osvetlitve LED, vključno s prilagodljivo barvno razpoloženjsko osvetlitvijo,
– funkcijo merilnika naklona za lažje izravnavanje na neravnih tleh,
– aplikacijo s podporo za povezavo Bluetooth, ki pametni telefon spremeni v daljinski upravljalnik funkcij kabine.

Povsem novi Nugget predstavlja nadaljevanje Fordovega dolgoletnega partnerstva z vodilnim predelovalcem kombiniranih vozil, podjetjem Westfalia, kar mu zagotavlja idealen položaj, da izkoristi veliko povpraševanje na evropskem trgu enotonskih avtodomov.

Rudi Leskovec
foto: Ford

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button