IzletiProsti čas

Europa Park (Rust Nemčija)

Zabaviščni park, ki osupne!

Ni skrivnost, da so večino članov uredništva caranduser.com leta že prehitela. A nič ne de. Svoje otroške navihanosti niti ne skrivamo, še več. Vsako leto vam želimo predstaviti tudi (vsaj) en zabaviščni park v Evropi. Lansko leto je bil Gardaland, leto poprej Legoland in letos je na vrsti Europa Park v nemškem Rustu.

Europa Park je eden največjih zabaviščnih parkov v Evropi in leži na skrajnem jugozahodu Nemčije. V neposredni bližini Rusta sta Strasbourg (Francija) in Basel (Švica). Vožnja iz Ljubljane vam bo vzela približno 8 ur, morda tudi kakšno več, vsekakor lahko izlet združite na primer z obiskom Bavarske in njenih gradov, obiskom Stuttgarta (Porschejev in Mercedesov muzej …) in drugih zanimivih krajev, ki se odstirajo na poti. V kolikor boste želeli privarčevati kakšen belič, vam predlagamo, da se nastanete v kampu, ki leži le streljaj od vhoda v park. Za šesterico željnih adrenalinskih dogodkov, je bilo potrebno odšteti 33 evrov na dan. V osnovi velja to pravilo. Avtomobil 8 evrov in potniki 25. Torej ni pomembno, ali ste v vozilu sami, ali pridete z avtobusom. Kamp je tudi zgledno urejen, le priti je potrebno dovolj zgodaj, da vam ne zasedejo prostora.

Glede na to, da park letno obišče preko 5 milijonov obiskovalcev, lahko pričakujete kar nekaj družbe. Tako želena vstopnica za Europa Park, vas bo olajšala za 47 evrov, a verjemite, hitro boste pozabili na ta strošek. Mi smo v resnici imeli neverjetno srečo, saj je bilo že dolgo časa pred tem napovedano slabo vreme, in dejansko je deževalo še 30 minut pred začetkom (delovni čas je med 9. in 18. uro, v poletnih mesecih do 20. ure), kar je pomenilo, da vsaj nekaj ur ni bilo ne duha ne sluha o gneči.

Europa Park je razdeljen na 17 tematskih sklopov, od tega je 14 držav (Slovenije ni med njimi), pri kateri boste našli svojstvene značilnosti. Npr. v Avstriji prevladujejo gore, v Italiji Benetke in Rim, v Grčiji vodne naprave, v Rusiji vesoljski program, itd. Ker se park razteza na 95 hektarjih, je pametno, da si že pred pričetkom označite prioritetne atrakcije, ki jih želite videti. Brez skrbi. Za vse starostne skupine boste našli ogromno naprav!

Mi smo se, seveda, odločili za tiste bolj adrenalinske. Verjetno je najbolj adrenalinska „država“ Rusija. Tukaj izstopata dve napravi. EuroMir je vlakec smrti, kjer se ob spustih stalno vrtite okoli svoje osi, in Blue Fire, ki vas dobesedno izstreli z mesta do 120 km/h. Ker se vse dogaja tako hitro običajno sploh ni časa, da bi vas bilo strah. V Skandinaviji boste našli lesen vlakec smrti (Woden), ki zagotovo nažene kar nekaj strahu v kosti, predvsem pa je sila neudoben in boste z njega izstopili, kot bi vas nekdo pošteno premikastil. In zvezda parka? Silver Star! Gre namreč za vlak smrti, ki je nastal v sodelovanju z Mercedesom. Na poti do vagonov se sprehodite skozi Mercedesove dosežke in občudujete njihove ultimativne avtomobile. Silver Star je eden najvišjih jeklenih vlakov smrti, saj meri v višino 73 metrov. Potniki se popeljejo s hitrostjo do 130 km/h in dosežejo silo 4 G. Tudi pisec tega sestavka je ob prvi vožnji orosil oči. Ne od sreče! Toda od vrha dalje je vse skupaj le en velik užitek, ki ponuja prečudovit razgled na okoliške kraje – seveda, če ne mižite.

Europa Park ponuja 99 atrakcij. Marsikatero zagotovo že poznate (ladjica, šalčke, letala, ki se vrtijo v krogu …), številne pa so bile unikum tudi vsem nam. Zanimiva je naprimer ogromna žoga, kjer v resnici sploh ne veste, kaj vas čaka. Nato se usedete v vlakec, ki vas nato dolgo časa vozi navzgor v popolni temi, nato paaaAAAaaaaAAAAaaa … vratolomni spust. Tudi za ljubitelje vode so seveda poskrbeli, saj imate na voljo od drevakov, večjih čolnov, gusarskih ladjic, kjer škropite mimohodeče (in oni seveda vas – precej hilaričen vložek je nastal, ko nas je mulo želel poškropiti in zbežati, a mu je pri poskusu bega spodrsnilo, nato pa si je sleherni gusar na naši ladji dal duška in ga premočil do j**c), različnih splavov …

Za časa našega obiska je bila najnovejša naprava Voletarium. Je nakakšna mešanica kina in simulacija letanja. Posadijo vas na sedeže, pripnejo, ograja se odmakne vi pa v temi visite nekaj 10 metrov nad tlemi. Skozi animacijo vas popeljejo skozi številne zanimive kraje, od Kornatov do Pariza. Vsekakor je več kot priporočljivo, da pred začetkom ne pogledate v globino, saj vam zna slednje nagnati precej straha v kosti.

Europa Park je zagotovo destinacija, ki jo morate obkrožiti, če v vas tli vsaj še malo otroškega melosa, oziroma želite doživeti adrenalinske trenutke. Ni blizu, a tudi daleč ne. V kolikor se vas odpravi vsaj trojica (še boljše četverica) potni strošek ne predstavlja prevelikega zalogaja. Mi smo z Europa Parkom imeli neverjetno srečo (zaradi napovedanega slabega vremena), da ni bilo prevelikega drena (kljub temu smo na nekaterih napravah čakali 30 minut in več). Če le imate možnost, ga obiščite v spomladanskem oziroma jesenskem času, ko je obiskovalcev bistveno manj. Zabavo, adrenalin, presenečenja, mokre majice, vam obljubljajo tako v Europa Parku, kot mi v uredništvu caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button