E-MobilnostNa kolesihProsti časŠportna oprema

Ducatijeva e-kolesa z nekaj svežine v 2022

VIDEO: Rdeči iz Bologne so resno zagrizli v segment električnih koles!

V letošnjem letu smo ugledali že devet Ducatijevih spletnih globalnih premier, ki se redno vrstijo na spletišču Youtube. Nam je posebej v oko padla osma, kjer so čas posvetili paleti električnih koles, ki jih Ducati razvija skupaj s podjetjem Thok. Očitno je omenjeni dvokolesni dvojec resno začrtal svoje cilje v segmentu električno podprtih koles, saj so predstavili tako off-road kolo MIG-S kot recimo izrazito dirkalno usmerjen Futa.

Ducati Futa je pravzaprav prvo cestno kolo te znamke in je namenjeno vsem, ki želijo trenirati ali se zgolj zabavati na visokem nivoju. Ime kolesa izvira iz zavitega prelaza med deželama Emilija Romanja in Toskana, ki je priljubljeno med vsemi dvokolesnimi jezdeci – oktanskimi ali tistimi s pedali. Ducati Futa je lahko (12,2 kg pri M velikosti) električno kolo, ki zagotavlja odličen kompromis med udobjem in zmogljivostjo. Ogrodje kolesa temelji na strukturni lupini (monocoque) iz ogljikovih vlaken, medtem ko je oblika podrejena aerodinamiki in hitrosti. Električna asistenca, ki jo predstavlja elektromotor FSA-HM 1.0 Hub zmore 250 W moči in 42 Nm navora, medtem ko baterija shrani 250 Wh električne energije. Celoten pogon vključno z zavornimi koluti sicer prihaja izpod okrilja azijskega podjetja FSA (Full Speed Ahead).

 

Ducati Futa prihaja v štirih velikostih in bo na voljo tudi v omejeni seriji LE (kot Limited Edition), kjer so za podobo kolesa poskrbeli pri športnem oddelku Ducati Corse. Seveda z ekskluzivnostjo prihaja še nekaj komponent, nad katerimi se ne bi pritoževala niti slovenska asa Roglič ali Pogačar. Več na uradni spletni strani TUKAJ.

Popolno nasprotje Fute pa je Ducati MIG-S. Agilno, lahko in visoko zmogljivo gorsko kolo, ki se bo vozilo povsod le po cesti ne. Tako imenovan e-MTB je zasnovan za napad na pohodniški vrh in seveda adrenalinski spust. V leto 2022 je zapeljal prenovljen, odet v barvno podobo, ki si jo je zamislil Aldo Drudi. Nas so zanimale predvsem tehnikalije, kjer bo za električno pomoč skrbel zmogljiv Shimano EP8 elektromotor z 85 Nm navora. Vzmetenje je RockShox-ovo, medtem ko so za prestavni mehanizem in zavore poskrbeli pri SRAM-u s svojim NX 12-stopenjskim zadnjim stožcem ter zavornimi čeljustmi s štirimi bati. Ogrodje je v celoti temeljeno na aluminiju, še več informacij pa najdete na povezavi TUKAJ.

Ducatijeve dvokolesne mojstrovine, pa čeprav s pedali, vsekakor niso poceni. MIG-S je vaš v zameno za 5.590 evrov, medtem ko boste pri Futi morali dodati še dobra dva tisočaka oziroma skupaj 7.690 evrov.

 

Blaž Likovič
foto: Ducati

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button