IzletiProsti čas

Crikvenica

Jadranski jantar na dosegu dlani.

Slovenci enostavno ljubimo Hrvaško. Verjetno so sicer posamezniki, ki se z napisanim ne bodo strinjali, a masovni premiki v tamkajšnje kampe, apartmaje in hotele govorijo trditvi v prid. No, eden od krajev, ki ga na jadranski magistrali številni le prevozijo na poti do Zadra (in še dlje) je zagotovo Crikvenica. Mi smo imeli na razpolago nekaj spoznavnih dni in se prepričali, da je vožnja mimo lahko precej velika napaka …

Če so zahodnjaki mojstri marketinga in vam bodo še tako gnila jabolka prodajali kot čudež narave, ki jih morate obvezno poizkusiti, se na področju Kvarnerja skrivajo številni dragulji, ki jih ne boste našli ravno v vsakem katalogu. Če vaš dopust ne izgleda kot dvotedenska borba za najboljši in najlepši kvadrat prostora ob morju, zaradi katerega vstanete pred 5. uro zjutraj, da si ga rezervirate z brisačo, boste v Crikvenici doživeli pravo popotovanje v človeško preteklost.

Okolica Crikvenice namreč ponuja številne zgodovinske artefakte. Vsekakor priporočamo, da si vzamete uro časa in se podate v Muzej mesta Crikvenica. V njem boste spoznali kopico ekstra zanimivih dejstev o bližnji okolici, kar vključuje še Jadranovo in Novi Vinodolski. Ste vedeli, da so prvi prebivalci tega predela, raje naselili hribovita področja, kot da bi si uredili prebivališča ob morju? Razloga tičita predvsem v vremenskih pojavih (odprto področje z močnimi nalivi, vetrovi …) in živalih, ki so pogosto prihajala iskati hrano ob vodi. Torej, pred mnogo leti, ni potekala borba za „prvi red do mora“.

Kot že samo ime Novi Vinodolski pove, gre za (nekoč) vinorodna področja, ki so medtem zamrla, a so jih sedaj zopet začeli obujati. Vinodolska dolina postaja čedalje bolj poznana po vinskih kleteh, kot sta kleti Grand Estate Village Winery ali Vinarija Pavlomir, gostu pa ponudijo uživanje v kakovostnih vinih in izjemnih pogledih na kvarnerski zaliv.

Naše bivanje na rivieri Crikvenica smo nadaljevali v Boutique hotelu Esplanade. Butični hotel je zasijal na crikveniški promenadi davnega leta 1930, sodobni pečat pa so mu vdihnili pred nekaj leti, ko je tudi doživel prenovo v okviru naložb skupine Jadran. Hotel ponuja 38 sob, ki se med seboj precej razlikujejo. Vse sicer ponujajo nadstandardno udobje, a med 38 sobami lahko izberete tudi takšne, kjer se boste lahko razvajali v savni.

Mi smo seveda pošnofali po celotnem hotelu. Izjemno ličen je wellness s spa tretmaji in bazenom. Poseben poudarek je na izjemnih gastronomskih doživetjih. Hotelska gastronomska ponudba, obogatena s tradicionalnimi in lokalnimi okusi, obsega široko paleto mednarodnih kulinaričnih dobrot s težnjo k vrhunski restavracijski ponudbi. Posebej velja omeniti hotelsko ponudbo žganja »Hall of Fame«, ki ponuja impresiven izbor 101 craft žganic z vse Hrvaške.

Hotelska ponudba žganja »Hall of Fame« ponuja izbor 101 craft žganic s področja celotne Hrvaške

Predsednica uprave Jadran hotela in kampov Irine Tomić, pravi: »Ne glede na vse velike in čudovite projekte, ki sem jih naredila do sedaj, vidim to kot svoj glavni življenjski in poslovni izziv, na katerega sem pravzaprav zelo ponosna, a tudi previdna, saj so pričakovanja in potrebe res velike. Riviera Crikvenica ima v vseh pogledih resnično moč priljubljene turistične destinacije in prepričana sem, da jo lahko povzdignemo nazaj na mesto, ki ji pripada. Kot naša vrata v Evropo, avtomobilska destinacija na dosegu roke, prepoznana tudi kot oaza dobrega počutja.«

Crikvenica ponuja tudi številne sprehajalne poti ob morju, kjer boste lahko doživeli goričantične (op. a. – več kot zelo romantične) trenutke v dvoje, plaža je peščena, zavoljo številnih dreves pa ponuja kar nekaj zavetja pred žgočimi sončnimi žarki.

Vsekakor velja poudariti, da Kvarner z Reko in ostalimi mesteci v svojih nedrjih ponuja številne avanturistične priložnosti. Predvsem se zdi, da so na tem delu Hrvaške zares zaspali s promocijo, kar pa seveda ni slabo. Gre namreč za možnost, da lahko odkrijete svet, kakršen je nekoč bil, podoživite številne civilizacije in z nekaj domišljije lahko odpotujete v čas Rimljanov in ugotovite, zakaj je ravno ta del Hrvaške še danes tako zanimiv tudi za Madžare. Navsezadnje potrebujete manj kot dve uri. Dajte mu priložnost!

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com, Nike Koležnik

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button