E-MobilnostNa kolesihNoviceZanimivosti

Veste koliko izpustov povzroča vaše polnjenje električnega vozila?

Številko so si glede na države lahko precej različne.

Koliko ogljikovega dioksida v ozračje izpusti polnjenje električnega vozila je odvisno od vira elektrike – torej izpustov elektrarne. Pravzaprav je odvisno od trenutnega stanja v omrežju in delujočih virov elektrike. Če je delež obnovljivih virov in/ali proizvodnje iz jedrskih elektrarn višji, je delež izpuščenega ogljikovega dioksida nižji, v koliko pa prevladujejo fosilne elektrarne (premog, plin in lesna biomasa) pa je izpust seveda višji.

V Sloveniji je v letu 2022 povprečni emisijski faktor CO2 za elektriko znašal 304 g/kWh, ta vrednost pa je do današnjega dne nekoliko upadla zaradi množičnega nameščanja sončnih elektrarn. Vrednost je lahko znatno nižja v kolikor je proizvodnja iz TEŠ nizka ali nična in so v obratovanju le Nuklearna elektrarna Krško (NEK), hidroelektrarne in sončne elektrarne. Da bi torej vedeli koliko ogljikovega dioksida povzroča polnjenje vašega električnega vozila, bi morali poznati trenutno proizvodno stanje v omrežju.

Hitro oceno »čez prst« vam nudi ELES-ova spletna stran TUKAJ, še boljša pa je spletna stran oziroma aplikacija Electricity Maps, kjer so podatki za našo deželico v tem sončnem dopoldnevu naslednji:

1 Vir: Spletna stran Electricity Maps

Zaradi prevladujoče proizvodnje iz NEK, hidroelektrarn in sončnih elektrarn je trenutna vrednost nizka in znaša le 63 g CO2 na proizvedeno kWh. V Nemčiji recimo v tem istem trenutku pregleda znaša kar 329 g/kWh, na Poljskem pa z 793 g/kWh daleč največ v Evropski uniji. Med najboljšima sta Francija s 17 g/kWh in le gram višje Švedska.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button