Gospodarska vozilaNovice

VDL Groep s tovornjakom na gorivne celice

Prvi tovornjak na vodik skupine VDL Groep, ki uporablja Toyotine module gorivnih celic, je pripravljen za pilotno fazo Skupina VDL Groep bo predstavila še štiri tovornjake na vodik, ki jih bodo testirali ponudniki logističnih storitev za Toyoto.

Maja letos sta družba Toyota Motor Europe in skupina VDL Groep oznanili medsebojno sodelovanje, zdaj pa sta pokazali svoj prvi predstavitveni tovornjak na gorivne celice. Z vgradnjo Toyotine tehnologije gorivnih celic v težke tovornjake VDL želi Toyota zmanjšati emisije ogljika pri svojih logističnih dejavnostih v Evropi.

Prvi predstavitveni tovornjak se bo uporabljal za testiranje na cestah in ocenjevanje izboljšav za naslednje korake projekta. V skupini VDL Groep pripravljajo še štiri tovornjake na gorivne celice, ki jih bodo uporabljali naslednji ponudniki logističnih storitev za Toyoto: VOS Transport Group, CEVA, Groupe CAT in Yusen.

Ta prevozna podjetja bodo veliko prispevala k projektu, s tem ko bodo tovornjake na vodik uporabljala na svojih vsakodnevnih logističnih poteh, ki potekajo skozi Belgijo (Antwerpen), Francijo (Lille), Nemčijo (Köln) in Nizozemsko (Amsterdam in Rotterdam). Na vsaki od štirih relacij je vsaj ena vodikova polnilnica (HRS), vključno z rezervnimi rešitvami.

Petletni preizkus naj bi podprl nadaljnji razvoj trajnostne vodikove infrastrukture po vsej Evropi, ki izpolnjuje zahteve AFIR, in spodbudil nastanek več ogljično nevtralnih mobilnostnih rešitev na vodik. Ta projekt dopolnjuje Toyotina prizadevanja za razogljičenje logistike in podpira njen dolgoročni cilj, da do leta 2040 postane ogljično popolnoma nevtralna. V družbi Toyota poleg elektrifikacije osebnih vozil veliko vrednost vidijo tudi v sodelovanju z več partnerji, da bi pospešili prehod v trajnostno in dostopno vodikovo gospodarstvo brez emisij. Zato družba sodeluje s podjetji iz vseh sektorjev mobilnosti in z različnimi znanji, da bi preizkušala in zagotovila zanesljive in učinkovite rešitve.

Aleš Majerič
foto: VDL

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button