Gospodarska vozilaNovicePredstavitve

V Kranju je zabrnelo 45 novih!

V Arrivi dobili 45 novih Mercedes-Benz Intouro avtobusov.

Skupina Arriva Slovenija je bogatejša za 45 novih medkrajevnih avtobusov, kar je po besedah direktorja Boja Karlssona dobrodošla pridobitev za vozni park skupine. Gre za 12 in 10,5 m dolge avtobuse, ki so jih prejeli od podjetja Autocommerce, in jih predali v promet. To je največja investicija v medkrajevni avtobusni potniški promet v Sloveniji do sedaj. Z uvedbo novih avtobusov bo Arriva na letni ravni zmanjšala izpuste CO2 za 160 ton, prihranili pa približno 60 tisoč litrov goriva.

Gre za najnovejšo generacijo primestno linijskih avtobusov, ki se lahko pohvalijo z najsodobnejšimi EURO 6 E motorji, so do okolja še prijaznejši od predhodnikov, prav tako so tudi emisije, ki jih ti avtobusi spuščajo v zrak, bistveno nižje od starejših dizelskih avtobusov. So tudi tišji in udobnejši za vožnjo, kar je blagodejno tako za potnike kot bližnje prebivalce.

Vsi novi avtobusi so opremljeni s sodobno opremo, ki poleg udobnosti zagotavlja varnost potnikov z vgrajenimi varnostnimi pasovi na vseh sediščih. Za dodatno varnost so avtobusi opremljeni s sistemom za nadzor stabilnosti vozila ESP in novim elektronskim in zavornim sistemom, ki poskrbita za hitrejši prenosi signalov in s tem krajšo zavorno pot. Pogonski sklopi vsebujejo avtomatizirane 8-stopenjske menjalnike z retarderjem, ki so povezani s sistemi prepoznavanja topografije cestišča in s čimer se zagotavlja ekonomična poraba goriva. Dodatno varnost zagotavljajo vzvratne kamere opremljene s sistemom za pranje in elektronska parkirna zavora, ki se vklopi samodejno, ko vozilo miruje in ko voznik izključi kontakt.

Na sedežu uprave skupine Arriva Slovenija so nove avtobuse v promet predali direktor skupine Arriva Slovenija Bo Karlsson, direktor družbe Autocommerce d.o.o. Rasto Oderlap in državna sekretarka na Ministrstvu za infrastrukturo Alenka Bratušek, ki je ob tem povedala: »Nova, moderna vozila so eden od ključnih dejavnikov za kakovosten in privlačen javni potniški promet, hkrati pa nujen pogoj za ozelenitev prometa in varovanje okolja. Vse višje okoljske zahteve narekujejo tudi vse višje standardne glede izpustov vozil, zato je investicija družbe Arriva, ki je eden največjih prevoznikov v Sloveniji, s skoraj 45-odstotnim tržnim deležem, še toliko bolj pomembna. Naložba je prispevek k bolj trajnostni mobilnosti, hkrati pa tudi gospodarno ravnanje, saj se predvideva letni prihranek okrog 60.000 litrov goriva in 160 ton manj  izpustov CO2.«

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button