Gospodarska vozilaNovice

Toyota Proace City Electric

Toyota razširja svojo paleto brezemisijskih lahkih dostavnih vozil za prevoz potnikov in tovora.

Nova serija lahkih dostavnikov, ki bo na voljo v četrtem četrtletju letošnjega leta, bo ponujala pestro izbiro različnih izvedenk od klasičnega panelnega kombija do pet oziroma sedem-sedežnega kombija za prevoz potnikov. Na voljo bo v dveh različnih dolžinah (4,4 m in 4,75 m), poleg tega pa bo na voljo tudi v pet-sedežni različici Crew Cab. Električne različice bodo po uporabnosti in praktičnosti povsem enakovredne standardnim različicam modelov Proace City. Zagotavljajo prostornino 4.4 m3, nosilnost 800 kg in vlečno zmogljivost 750 kg.

Glede na to, da se je letna prodaja električnih dostavnih vozil od leta 2017 podvojila in na letnem nivoju znaša skoraj 20.000 prodanih primerkov, ima novi kombi velik prodajni potencial. Idealen je za lastnike malih obrti, saj je izjemno uporaben v vedno bolj pogostih urbanih conah, v katerih je promet dovoljen le brezemisijskim in nizkoemisijskim vozilom. Nad njim bodo navdušeni tudi okoljsko osveščeni uporabniki. S pomočjo novega modela Proace City Electric bo Toyota tudi lažje dosegla cilj desetih odstotkov brezemisijskih vozil v Evropi do leta 2025. Začetek prodaje na evropskih trgih se bo odvijal v več fazah. Vozilo bo najprej na voljo v Franciji, Švici in Veliki Britaniji, na Nizozemskem in Norveškem. Prodaja se bo na teh trgih začela v četrtem četrtletju leta 2021, na ostalih evropskih trgih pa v začetku leta 2022.

Vse različice novega lahkega dostavnega vozila Proace City Electric so opremljene z elektromotorjem, ki poganja sprednja kolesa in zmore 136 KM (100 kW). Pogonski sklop vsebuje tudi litij-ionsko baterijo, integriran enosmerni polnilnik in pretvornik, visokonapetostno ohišje krmilnika, ondulator in reduktor. Litij-ionska baterija je nameščena pod dnom prtljažnika. Z 216 celicami, ki so organizirane v 18 modulov, ima zmogljivost 50 kWh. Ko je baterija povsem polna, vozilo ponuja doseg med 260 in 280 km in zmore največjo hitrost 135 km/h. V načinu Power lahko od 0-100 km/h pospeši med 11,2 in 11,7 sekunde (odvisno od različice) in od 80 do 120 km/h med 8,9 in 9,4 sekunde (odvisno od različice).

Vse različice modela Proace City Electric so standardno opremljene z enofaznim 7 kW polnilnikom, opcijsko pa je na voljo tudi trifazni 11 kW polnilnik. Na voljo je tudi polnilni kabel tipa 2 za domače polnjenje prek vtičnice ali stenske polnilne postaje. Polnjenje prek enofaznega 7 kW polnilnika traja 7,5 ure, prek trifaznega 11 kW polnilnika pa 5 ur. Ko je vozilo priklopljeno na hitro javno polnilnico, se baterija do 80 odstotkov napolni v samo tridesetih minutah. Baterija se nahaja pod tlemi prtljažnega prostora in je nameščena tako, da ne zmanjšuje praktičnosti novega Proace City Electric. Prostornina tovornega prostora ob sistemu Smart Cargo znaša 4,4 m3. Največja nosilnost vozila znaša 800 kg pri standardni različici in 750 kg pri različici z dolgo medosno razdaljo. Obe različici zmoreta vleko 750 kg težke prikolice. Kompaktna različica ponuja dva posamična sedeža v sprednji vrsti ali voznikov sedež in dvosedežno klop. Pri obeh različicah sta na voljo tudi pet ali sedemsedežni konfiguraciji. V različici Crew Cab pa je dovolj prostora za pet potnikov.

Rudi Leskovec
foto: Toyota

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button