Gospodarska vozilaNovice

Težek dan (ali dva) tudi za Fordovega E-Transita

Kaj vse mora prestati električni dostavnik?

Večina meril in standardov v avtomobilizmu se je iz klasično gnanih preslikalo na električna in v svetu kombiniranih vozil ni prav nič drugače. Tudi pri testiranjih v predserijski fazi, kjer se nahaja Fordov E-Transit. Slednji svojo trdoživost dokazuje na enakih poligonih, kot so je deležne dizelsko gnane različice, vendar kaj to pravzaprav pomeni?

Na kratko to, da mora v 12 tednih prestati enak tretma, kot naj bi ga v desetih letih med povprečno uporabo. Da bi demonstrirali tako širok časovni pas so Fordovci svojega električnega dostavnika gnali preko ekstremnih klimatskih razmer in z njim izvajali skoraj nekulturne preizkuse, vse le zato, da bodo potem inženirji mirne vesti spali ko bomo kupci iskali zanesljivo in električno gnano kombinirano vozilo z modrim ovalom na nosu.

Vendar se E-Transit ni vozil po skrajnih obronkih našega planeta, temveč se je nahajal na enem mestu in sicer v Fordovu celici za okoljska testiranja, kjer se lahko poustvari razmere tako v Sahar kot recimo v Sibiriji. Tako je moral E-Transit kar dva tedna preživeti na 40°C, ki jih zagotovi 28 reflektorjev z močjo 4 kW, nato pa je sledila ohladitev na -35°C, kjer je E-Transit polno naložen opravil vzpon na 2.500 metrov kar je podobno kot bi se z njim sredi zime odpravili na prelaz preko Velikega Kleka v sosednji Avstriji.

Ko so Fordovci opravili z vremenom, so se lotili vzdržljivosti. Simulacije dolgoletne rabe, ki vključujejo »blatne kopeli« s kopico soli, prhanje s slano vodo in podobni manevri so potekali dolgih 125 dni z namenom iskanja šibkih in na korozijo občutljivih točk. Vendar ker je Ford E-Transit vse opravil znotraj zastavljenih meril, ga lahko že to jesen pričakujemo tudi v evropskih salonih. Do takrat ostajamo pri znanih informacijah, ki so zbrane v spodnjem napovedniku.

Aleš Majerič
foto: YT

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button