E-MobilnostGospodarska vozilaNa kolesihNovice

Teslin električni tovornjak vstopa v proizvodnjo

Začenja se proizvodnja dolgo pričakovanega Tesla Semi tovornjak a, prve dostave pričakuje podjetje PepsiCo.

Težave z dobavo baterij so močno zavrle prihod Teslinega električnega tovornjaka na trg, a Elon Musk je preko socialnih omrežij potrdil, da je proizvodnja sedaj stekla. Prvi večji naročnik, ki se bo s prvim decembrom razveselil dostave tehnološko naprednih tovornjakov je PepsiCo.

S povsem električnim Semijem nameravajo pri Tesli spremeniti svet komercialnih vozil in ustvariti mrežo brezogljičnega transporta dobrin. Testne mule Teslinega tovornjaka že nekaj časa videvajo na ameriških cestah, vendar kmalu prihajajo prvi serijski primerki. Pri tehnološkem velikanu pravijo, da bo Semi po vlečni moči primerljiv s konvencionalnimi dizelskimi tovornjaki, hkrati bo ponujal občutno več zmogljivosti.

Podatki iz leta 2017, ko so prvič razkrili podrobnosti novega električnega tovornjaka, obljubljajo pospešek do stotice v petih sekundah, tudi s prazno prikolico in ob priklopu tovora z največ 36 ton mase, ta številka zraste na 20 sekund. Teslin Semi lahko z enim polnjenjem ob maksimalni obremenitvi in s povprečno hitrostjo 96 km/h prevozi do 800 kilometrov, k čemur precej prispeva tudi odlična aerodinamika z zračnim uporom le 0,36 Cd – količnik manjši celo od hiperšportnega Bugattija Chiron z 0,38 Cd.

S hitrim polnjenjem bo mogoče v 30 minutah povrniti do 650 kilometrov dosega, za kar bodo zaslužni Teslini novi »megachargers«, katerim elektriko namesto običajnega električnega omrežja, dobavlja sončna energija. Semijev zadnji kolesni par poganjajo štirje neodvisni elektromotorji, prav tako se pohvali z neodvisnim vzmetenjem na vseh koncih, kar bo poskrbelo za udobnejšo vožnjo kot pri tradicionalni tovornjakih. Seveda je na krovu Teslinega tovornjaka cela srenja napredne tehnologije in voznih pripomočkov, celoten pogonski sklop bo zdržal 1,6 milijonov kilometrov, v primeru odpovedi dveh elektromotorjev, lahko brez težav nadaljuje s preostalima dvema.

Sedaj, ko je proizvodnja Semija v polnem zamahu, se bodo Teslini inženirji posvetili nadaljnjem razvoju manjšega Semi poltovornjaka, za vožnjo katerega ne bo potreben izpit za tovorna vozila, kar bo razprostrlo precej večji trg.

Žiga Kolman
foto: Tesla

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button