E-MobilnostNa kolesihNoviceZanimivosti

Štirinožni avtonomni Hyundai TIGER

Hyundaijeva rešitev za transport na težko dostopnih območjih.

Spoznajte novo Hyundaijevo vozilo ultimativne mobilnosti (ultimate mobility vehicle) ali UMV. Samohodeči koncept, ki sliši na ime TIGER, krajše za Transforming Intelligent Ground Excursion Robot, je naslednik koncepta Elevate iz leta 2019. V bistvu gre za samovozečega štirinožnega in štirikolesnega robota z električnim pogonom, namenjenega raziskovanju najzahtevnejših okolij.

Korejsko vizijo mobilnosti prihodnosti razvija kalifornijski oddelek New Horizons Studio, odgovorni so bili za oba dosedanja koncepta. Težko dostopne lokacije doseže s hojo, saj vožnja čez zahteven teren ni mogoča. Njegova prostornost in zmogljiva tovorna kapaciteta sta idealna za uporabo v nujnih primerih ali kot platforma za raziskovalne namene. Raznolike sposobnosti ga ne omejujejo le na Zemljo, podal bi se lahko tudi na lune ali ostale planete. Ker je platforma modularna, lahko nanjo po potrebi in glede na namen namestijo različne oblike.

Res je, Hyundai Motor Group ima lasten oddelek posvečen razvoju UMV-jev ali hodečih prevoznih sredstev. Pri projektu TIGER je New Horizons Studio sodeloval s tehnološkim podjetjem Autodesk in inovacijskim studiem Sundberg-Ferar. Brez dvoma bo k nadaljnjem napredovanju takšnih projektov prispevala tudi Hyundaijeva nova pridobitev, Boston Dynamics – znani po izdelavi naprednega robotskega psa.

Žiga Kolman
foto: Hyundai

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button