NovicePredstavitve

Statična predstavitev: Lexus RX (2023)

Novi RX je po novem sodobnejši, bolj prefinjen in prvič priključno-hibriden. Tokrat tudi na sončni strani Alp!

Lexus predstavlja novo, peto generacijo modela RX, ki bo le s hibridnim pogonom, boj za prevlado na evropskem trgu približal Mercedesu GLE in BMW-ju X5. Skupaj z novim manjšim NX in povsem električnim RZ, je pomlajeni RX naslednje poglavje japonske znamke v elektrifikaciji in nadaljevanje nove oblikovne filozofije. S tem ciljem je RX prijetna mešanica premišljene evolucije, kar je omogočila nova platforma GA-K.

Oblikovni slog prejšnje generacije so združili z novimi smernicami »Next Chapter«, pojasnjujejo pri Lexusu. V dolžino je RX s 4.890 mm identičen predhodniku, vendar je za 25 mm zrasel v širino, je 10 mm nižji in ima 60 mm daljše medosje. Večja širina med sprednjimi in zadnjimi kolesi skupaj s krajšim zadnjim previsom ustvarijo bolj postaven videz. Na sprednjem delu ga definirajo nova zevajoča maska, višji nos na zaključku daljšega pokrova motorja, par preoblikovanih žarometov z značilnim svetlobnim zapisom črke L in nekaj več športnih potez odbijača.

S profila opazimo ohranitev črno obarvanih zadnjih stebričkov, kar ustvari videz lebdeče strehe, same linije so manj odrezave in bolj elegantno objemajo avtomobil. Zadek sledi modernim trendom ostalih premijskih SUV-jev, z vzdolžnim LED svetilnim elementom. Nova so seveda tudi platišča, z največjim premerom 21 palcev.

V primerjavi s konzervativnimi prijemi zunanjega dizajna, je notranjost precej bolj drzna, z enakim »Tazuna« kokpitom, kot pri manjšem NX. Pri vseh različicah bo standarden 14-palčni osrednji zaslon, pohvalno s fizičnimi gumbi za določene bližnjice, vgrajenim navigacijskim sistemom s posodabljanjem informacij v živo in brezžičnim povezovanjem s storitvama Apple CarPlay ter Android Auto. Informacijskem zaslonu se pridružujejo digitalni merilniki z različnimi prilagoditvami preko volanskih tipk. Vlogo glasovnega upravljanja prevzema nov asistent, aktiviran s »Hey Lexus«, hkrati je nov info-zabavni vmesnik kompatibilen z »over-the-air« posodabljanjem.

Poleg sodobnejše tehnologije, bo kabina ponujala več udobja s sveže zasnovanimi sedeži, opremljeni z gretjem in ventilacijo. Lexus RX ostaja petsedežni SUV, prihod povečanega sedemsedeženga RX L ni predviden. Skupaj s preoblikovanimi sedeži in daljšim medosjem ponuja več prostornosti, za dodatno prijetnejše doživetje poskrbijo ambientna osvetlitev s 64 barvami, 14 tematik notranjosti in oblazinjenje v kakovostnem usnju ali veganskih alternativah.

Čeprav so za peto generacijo RX-a razvili povsem nov bencinski motor, bodo na staro celino pripeljali zgolj hibride, natančneje dva klasična in priključnega, v kombinaciji s štirivaljnim motorjem. Ponudbo bo zagnal RX 350h, ki 2,5-litrskega bencinarja združuje s kompaktno baterijo in elektromotorjem. Sistemska moč je odmerjena pri 250 KM in 335 Nm navora, kar se na sprednji kolesni par prenaša preko brezkončnega eCVT samodejnega menjalnika.

Priključno-hibridni RX 450h+ prav tako uporablja eCVT menjalnik in enak 2,5-litrski motor, vendar ju kombinira z dodatnim elektromotorjem na zadnji osi ter 18,1 kWh baterijo na dnu vozila. Zmogljivejši pogon ustvari 309 KM in 572 Nm navora, dovolj za doseg stotice v 7 sekundah ter 65 kilometrov neslišne vožnje do hitrosti 135 km/h.

Tretji član bo nov športno obarvan RX 500h, ki formulo spreminja z uporabo turbinsko podprtega 2,4-litrskega bencinskega motorja, v sodelovanju s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom. Gre za prvi Lexusov turbo hibridni avtomobil, s tehnologijo razporeditve navora DIRECT4, prvič predstavljeno pri električnem modelu RZ. Motorju z notranjim izgorevanjem pomaga 100 kW elektromotor na zadnji osi, zato skupna sistemska moč znaša 371 KM in 645 Nm navora, pospešek do stotice pa se odvije v 5,9 sekundah.

Kaj pa cene? Japonci svojega RX-a cenijo na najmanj 82.000 evrov, medtem ko bo priključno-hibridni 450h+ veljal najmanj 95 tisočakov. V kolikor je za vas le najboljše dovolj dobro, potem boste morali pozornost usmeriti k F Sport 500h. Le-ta vam bo račun osušil za 106 tisočakov.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com, Lexus

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button