NovicePredstavitve

Škoda Enyaq iV

Škodin štromar bo mešal štrene ...

Končno smo ga dočakali! Po številnih dražilnih posnetkih je le prispel novi, pri Škodin električni SUV, ki je tudi prvi češki model zasnovan na Volkswagnovi MEB platformi. Zelo ljudska Škoda bo v obliki družinskega križanca dostopnost razširila še na električne avtomobile.

Sprva bo Enyaq iV ponujen v dveh oblikah z oznako 60 ali 80, kar pomeni uporabo 62 kWh baterije in elektromotorja s 180 KM ali 82 kWh baterije z 204 konjskim elektromotorjem. Oba bosta moč pošiljala na zadnji kolesni par. Prav ste prebrali, Škodin SUV ima zadnji pogon. Magičnih 100 km/h bo doseženih v 8,7 sekundah, Enyaq 80 je za dve desetinki hitrejši. Kdor bo želel več zmogljivosti, bo moral počakati na strupeno vRS s 306 KM, ki prejme elektromotor še na sprednji osi, zaradi štirikolesnega pogona se pospešek skrajša na 6,2 sekund. Večini kupcem pospeški in hitrost niso pomembni, glaven bo absolutno domet. Tega je pri različici 60 390 kilometrov, tisti z oznako 80 lahko z enim polnjenjem prevozi do 460 oziroma 510 kilometrov. Oba prejmeta standardni 50 kW DC polnilni priklop, z možnostjo izbire 100 kW oziroma 125 kW hitrega priklopa. Hitro polnjenje do 80 odstotkov kapacitete bo preteklo v le 38 minutah.

Če se odmaknemo stran od številk, najprej opazimo zanimivo oblikovanje. čeprav velikih presenečenj ni, deluje zelo moderno, kljub prvemu pomisleku na ogromne dimenzije ni tako zajeten. Je ožji od Tiguana, krajši od karavanske Octavie, kljub temu pa je prostornost na ravni Kodiaqa. V notranjosti vso pozornost pritegne ogromen 13-palčni sredinski zaslon (največji v Volkswagen koncernu) in dodaten digitalni kokpit. Vse skupaj objame elegantno oblikovana armaturna plošča z več nivoji in različnimi materiali. Ker je Škoda, in še to električna, je ogromno število praktičnih shranjevalnih prostorov, zračna kabina nudi veliko udobja, prtljažnik ponuja 585 litrov prostornine, ostali so tudi značilni Škodini dodatki kot je zložljiv dežnik v vratih.

Bogata oprema Enyaqa iV 80 bo zajemala ogrevan volanski obroč, 125 kW priklop, 21-palčna platišča, usnjeno oblazinjenje, vzvratno kamero in osvetljeno sprednjo masko crystal face, full LED luči spredaj in zadaj, lane assist, 8 zvočnikov, navigacijski sistem, parkirni senzorji spredaj in zadaj, kamera, tempomat … In kako globoko boste morali odšteti za vstopnico v svet elektrike po češko? Različica 60 bo na voljo od 39.793 evrov dalje, medtem ko boste morali za različico 80 odšteti najmanj 46.252 evrov. V kratkem gre pričakovati še različico 50 čigar cena bo nastavljena pri približno 36 tisočakih.

Žiga Kolman
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button