NovicePredstavitve

Seat Ateca (2021)

Seat predstavlja  napad (Attack) z osveženo Ateco ...

Pri Seatu ne počivajo, saj so pripravili predstavitev prenovljene Atece – kompaktnega in prodajno precej uspešnega križanca, ki je videz povzel po najsodobnejših hišnih linijah hkrati pa nudi nov sklop opreme in še več elektronskih dobrot. Katere točno?

Nova Ateca je po novem navzven precej podobna večjemu Tarracu, saj je »prevzela« aktualne oblikovne poteze španskega štirikolesnega klana. V praksi to pomeni, da so dimenzije vozila praktično enake, edini prirastek se je zgodil v dolžino, in sicer za 18 milimetrov. Ljubitelji podrobnosti bodo opazili nekoliko spremenjen sprednji del vozila, medtem ko je zadek skoraj enak. Še največ sprememb prinaša nov sklop »off road« opreme imenovan Xperience, ki čedno španko prelevi v malce bolj robustno pohodnico. Le videzno seveda.

Bistveno več osvežitve je prisotno ob vstopu v vozilo. Tam se pri bolje opremljenih različicah bohoti znatno digitaliziran kokpit z 10,25-palčnim voznikovim informacijskim zaslonom z merilniki ter osrednji multimedijski tablični zaslon, ki meri 8,25 ali 9,2 palca. Nasploh je bistveno bolj napredna tudi elektronska oprema vozila, ki jo je možno opravljati tudi glasovno. Le »hola hola« morate pozdraviti in Ateca že posluša vaš ukaz. Pametne mobilne naprave boste lahko povezali preko USB C priključkov, hkrati pa bo na voljo upravljanje določenih funkcij vozila preko aplikacije na mobilniku.

Tudi ljubitelji motoroznanstva ne bodo razočarani, saj je bila na prenovi tudi motorna paleta z nekaj novitetami med bencinskimi in dizelskimi predstavniki. Oktansko osnovo tvori litrski TSI agregat z 81 kW (110 KM), sledita pa mu 1,5-litrski TSI s 110 kW (150 KM) in kot pika na i še dvolitrski TSI s 140 kW (190 KM), ki ga boste v tem trenutku še zaman iskali na ceniku. »Sajasta izbrana vrsta« se je znebila 1,6-litrskega predstavnika, tako da so sedaj na voljo le dvolitrski predstavniki. Pravzaprav le dva z močjo 85 (na voljo kasneje) oziroma 110 kW (115 oz. 150 KM). Najmočnejša predstavnika obeh četic sta na voljo tudi s štirikolesnim pogonom 4Drive in samodejnim DSG menjalnikom. Nivoji opreme so štirje. Osnovni je Hola!/Reference (zempomat in omejevalnik hitrosti, sistem za nadzor prometa, servotronic, ESP, samodejne klimatska naprava, 4 zvočniki, modri zob, priključki USB, 16-palčna aluminijasta platišča, LED žarometi …), sledijo mu Style (parkirni senzorji zadaj, 8 zvočnikov, 17-palčna platišča …), Xperience (tempomat z avtomatskim uravnavanjem razdalje, asistenca za ohranjanje smeri na voznem pasu, dnevne LED luči, 18-palčna platišča …) in bolj športna izvedenka FR, kjer boste našli še 18-palčna platišča, dvotonsko hupo, senzor za dež, multifunkcijsko kamero …

In kam so Španci pozicionirali cene? Osnovna Ateca z litrskim bencincem bo na voljo od 20.499 evrov, medtem ko boste morali za 2-litrsko dizelsko različico (in nivojem Style) odšteti vsaj 29.458 evrov.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button