E-MobilnostGospodarska vozilaNa kolesihNovice

Renault potrjuje prihod Masterja na vodikov pogon v letu 2022

Visoko tehnološki Master H2-Tech bo ponujal 500 kilometrov dometa in 12 kubičnih metrov nakladalnih površin.

Francoski velikan že precej časa razvija in preizkuša aplikacijo pogona na vodikove gorivne celice v dostavnega kombija Master, nedavno pa so končno potrdili njegov uraden prihod. Prodaja bo stekla prihodnje leto, takrat bo postal brat prav tako brezogljičnega baterijsko-električnega Masterja ZE, vendar s povečanim dosegom.

Medtem, ko je Master ZE idealen za uporabo v urbanih okoljih, s svojim okrnjenim dometom ne zmore prevoziti daljših poti. Tu odlično izbiro predstavlja Master H2-Tech, ki sicer uporablja enako 33 kWh baterijo in elektromotor kot Master ZE, vendar dodaten 30 kW gorivna celica in štirje 6 kilogramski rezervoarji z vodikom poskrbijo za poskok dometa do 500 kilometrov.

Samo zasnovo in karoserijo s srednjo medosno razdaljo ter visoko streho si deli z dizelskim Masterjem, kar pomeni, da je v notranjosti dovolj prostora za prevoz 12 kubičnih metrov tovora. Renault se ne namerava ustaviti le pri furgon dostavnikih, tehnologijo H2-Tech nameravajo razširiti čez celotno paleto komercialnih vozil, vključno s 15-sedežnim mini busom in novim šasijskim modelom s kabino. Vsi ti modeli so že v prototipni fazi – minibus bo ponujal do 300 kilometrov dometa, medtem ko tovorni šasijski model do 250 kilometrov.

Zakaj vodik? Renault obljublja primerljivo hitrost polnjenja rezervoarjev vodika z dizelskim kombijem, torej približno 5 minut, kar je bistveno hitreje od električnega modela, le trenutna infrastruktura polnilnic z vodikom predstavlja nemalo nevšečnosti. Za izboljšanje teg področja, se je Renault povezal s podjetjem Plug Power pri ustavitvi podjetja Hyvia. Naloga tega bo oblikovanje popolnega vodikovega ekosistema, vse od same proizvodnje brezogljičnega vodika, do razvoja gorivnih celic za Renaultova lahko komercialna vozila.

Hyvia je že predstavila svojo novo polnilnico vodika, ki bo podjetjem kmalu na voljo za nakup ali najem, sama proizvodnja goriva pa nebi smela biti problem, saj lahko Hyviin sistem na mestu ustvari svojo zalogo vodika. Obstajaj tudi možnost dodatne izbire sistema za elektrolizo, ki iz običajne vode črpa vodik in ga shranjuje pred nadaljnjo uporabo. Če okolje ni ravno primerno za takšno polnilnico, lahko Hyvia že pripravljen vodik s tovornjakom dostavi na mesto, kot pri običajnih bencinskih črpalkah.

Nekoliko bomo morali še počakati na uradne cene Masterja Van H2-TEch, a ne gre pričakovati nizkih številk. Že manjši Kangoo Hydrogen stane preko 48 tisočakov, dvakratnik klasičnega dizelskega modela in 18 tisoč več od električnega ZE, vendar vodik na daljši rok uporabe obljublja nižje stroške.

Žiga Kolman
foto: Renault

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button