NovicePredstavitve

Renault Megane E-Tech Electric

Renault je priljubljenega Megana prelevil v čistega električarja.

Novi Megane E-Tech Electric je Renaultov prvi model iz »generacije 2.0« električnih vozil, s katerim želijo Francozi odpreti novo poglavje pri električni revoluciji, s katero so začeli pred desetimi leti. Pri Renaultu so se odločili, da zopet poskrbijo za večje zanimanje v segmentu kompaktnih avtomobilov (segment C), kateremu že lep cajt v zelje hodijo prostočasni križanci. Kako jim je uspelo?

Renault Megane E-Tech Electric je dimenzijsko celo nekoliko krajši, bo pa imel vsled vgradnje baterij daljše medosje, zato prostornost niokrnjena. Menda ima vozilo precej nizko težišče (9 cm nižje od aktualnega Megana), kar so inženirji ustvarili s pomočjo le 110 milimetrov visokih baterij, porazdeljenih po dnu karoserije. Končna masa vozila znaša približno tono in 600 kilogramov, kar je glede na pogon odličen dosežek. Baterija s kapaciteto 40 ali 60 kWh bo namreč napajala elektromotor z močjo 96 ali 160 kW in 250 oziroma 300 Nm navora. Dovolj, da boste kilometrsko stotico prečili v nekaj več kot sedmih sekundah, medtem ko povprečna avtonomija znaša 300 oziroma največ 470 kilometrov. Polnjenje? Do 22 kW na izmeničnem toku in v zameno za dodatno plačilo do 130 kW na enosmernih polnilnih postajah.

Poleg pogona je največji preskok doživel ambient. Tam prednjačita dva 12,3-palčna zaslona, ki sprejemata komande preko nekaj skromnih tipk in se raje zadovoljita z upravljanjem na dotik. Operacijski sistem sloni na Androidu, zato lahko pričakujte kopico Googlovih aplikacij in podpornih funkcij. Pravzaprav bi po današnji novinarski predstavitvi lahko dejali, da je Megane snovan od znotraj navzven (v preteklosti je bilo ravno obratno). V prvi vrsti želijo Francozi ponuditi izjemno intuitivno okolje za voznika in sopotnika. Če je v preteklosti njihov infotainment deloval zastarel, predvsem pa sila okorno, je s prihodom Googla uporazniška izkušnja na izjemno visokem nivoju. Veliki zaslon je hipoma odziven, sama Googlova storitev pa je hkrati dovolj dober porok, da bodo aplikacije in storitve delovale brez pripomb. Velja omeniti, da je v Meganu E-Tech vgrajena SIM-kartica 4G, ki skrbi, da lahko vse posodobitve opravite „on air“. Renault bo v prvih petih letih ponujal brezplačne posodobitve, medtem ko bodo po omenjenem obdobju na voljo različni posodobitveni paketi.

In kaj lahko kupci pričakujejo med serijsko opremo? Ročno klimatsko napravo, barvni 10-palčni infromacijski zalon z merilniki in prikazom navigacije, multimedijski sistem openRlink s 4 zvočniki, 2x USB C poključek v sprednji vrsti, ABS, prepoznavanje prometnih znakov, tempomat, samodejno zaviranje v sili, kamera zadaj, sistem za pomoč pri parkiranju zadaj , LED megneki spredaj, sprednji žarometi s svetlobnim podpisom in dinamični smerniki …

Za konec še cene. Novi Megane E-Tech Electric bo na voljo od 34.890 evrov, kolikor velja osnovna različica s 40 kWh baterijo in 96 kW motorjem. Najdražja različica E-Tech Iconic EV60 s 60 kWh baterijo in 160 kW bo na voljo od 47.390 evrov.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button