E-MobilnostNa kolesihNoviceZanimivosti

Psi bi izbrali električni pogon

Univerzitetni preizkus udobja za naše kosmate prijatelje

Javna raziskovalna univerza v Lincolnu v Angliji in spletno podjetje CarGurus sta raziskovala pasje obnašanje in udobje med vožnjo tako z električnimi kot dizelskimi vozili. Gre za prvo tovrstno raziskavo, ki je pokazala prednost tihega pogona električarjev, še posebej med psi, ki trpijo za slabostjo med vožnjo.

Nekoč nekdaj so otroci in potniku bolje spali v vozilih, če so se le ta počasi in v istem ritmu »guncala«, medtem ko je v električnih vozilih moč slišati le piš zraka, ki obdaja premikajoče se vozilo. Da to pasmo ustreza veliko bolj kot recimo grganje dizelskega motorja so ugotovili v neravno skromni raziskavi na Univerzi v Lincolnu, srednjeveškem mestecu katedral in gradov v osrčju Anglije.

Da imajo psi med vožnjo lahko kar nekaj preglavic bodo razkrila naslednja priznanja lastnikov – 58 odstotkov psov trpi za prekomerno navdušenostjo (hiperaktivnostjo), 48 % jih je vidno nervoznih, medtem ko jih kar 44 odstotkov trpi za slabostjo med vožnjo. Da bi pot z vašimi štirinožnimi prijatelji minila kar se da mirno, smo pripravili nekaj kratkih napotkov, in sicer:

  • Tudi pes mora biti med vožnjo ustrezno pripet. Danes specializirane trgovine nudijo precej metod zavarovanja psov v vozilih, pri čemer pes sedi oziroma leži.
  • Kar nekaj psov se lažje umiri, če mu odvzamete pogled skozi stekla, kar jih ovira pogled na semaforje in preostale cestne udeležence.
  • Naj cilj poti ne bo poznan, saj lahko redna vožnja v park na sprehod vodi v prekomerno navdušenje, saj bo pes vajen cilja. Zato se vozite na različne destinacije z različnim namenom, da bo kosmatinec bolj umirjen.
  • Prezrite hudomušno vedenje brez razloga in nikar ne kaznuje psa če je igriv, saj to utegne njegovo razposajeno obnašanje še poslabšati.
  • Če je vaš pes boječ ali pod stresom, ga ne skušajte za vsako ceno umirit, saj lahko tovrstno početje situacijo še poslabša. Namesto tega nagradite umirjeno vedenje ali celo pripravite igračo, ki bo psa med vožnjo zamotila.
  • Tako kot na sprehodu tudi med vožnjo nagradite mirno vedenje.
  • Na daljših poteh se lahko poslužujete tudi preparatov proti slabosti, vendar se pred njihovo uporabo vedno posvetujte z vetrinarjem.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button