E-MobilnostGospodarska vozilaNa kolesihNovice

Prispel je Fordov najmanjši električni kombi E-Transit Courier

Fordova paleta gospodarskih vozil bo kmalu bogatejša za novega električnega člana.

Pri modrem ovalu krepijo ponudbo električno gnanih modelov z novim vstopnim dostavnikom E-Transit Courier, ki bo v prihodnosti popolnoma nadomestil trenutnega Transtita Courier z dizelskim in bencinskim motorjem. Do naslednjega leta namreč načrtujejo štiri električne kombije – E-Tourneo Custom, E-Tourneo Courier, E-Transit Courier in E-Transit Custom.

Pod površjem najmanjšega člana med Fordovimi dostavniki tiči modificirana platforma B2E, na kateri sta zasnovani tudi Fiesta in Puma. Za namene elektrifikacije je bila povsem adaptirana, kakšne baterije pa so na krovu novega e-Transita Courier še ne razkrivajo, le da ga poganja spredaj nameščen elektromotor s 100 kW (136 KM) in 290 Nm navora, baterijo pa lahko polnimo z največjo močjo 100 kW. Tako bo za poskok od 10 do 80 odstotkov kapacitete potrebno počakati dobre pol ure, 10-minutni postanek bo zadoščal za 87 kilometrov dosega. Standardno polnjenje z izmeničnim tokom bo sprejelo največ 11 kW, med redkimi svoje vrste bo novi E-Transit Courier omogočal tudi vožnjo z enim pedalom.

Z novo začrtano obliko karoserijo so dosegli večjo prostornost na vseh področjih. S 1.220 mm širine med zadnjimi kolesnimi podboji so kompaktnemu kombiju prvič omogočili prevoz dveh Euro palet, skupen volumen tovornega prostora sedaj meri 2,9 kubičnih metrov, kar je 25 odstotkov več od odhajajočega modela. Praktična novost je funkcija za prevoz predmetov daljših od 2.600 mm, obremenitev tovornega predela znaša 700 kilogramov, vlečna kapaciteta pa 750 kilogramov.

E-Transit Courier izstopa z drzno in prepoznavno zunanjo obliko ter prostorno in praktično notranjostjo, zasnovano glede na potrebe uporabnikov kompaktnih dostavnikov. Nova generacija razvaja z bogato standardno opremo, vključno z edinstvenimi funkcijami kabine z volanom »squircle«, ki izboljša prostor za noge in vidljivost, prestavno ročico nameščeno ob volanu, zagon vozila s pritiskom na gumb in elektronsko ročno zavoro.

Digitalno okolje »digiboard« sestavljata 12-palčni zaslon za prikaz merilnikov in 12-palčni osrednji zaslon na dotik z najsodobnejšim SYNC 4 operacijskim sistemom. Z naročniško storitvijo Connected Navigation 7 lahko uporabniki povečajo produktivnost in zmanjšajo obremenitve voznika z nenehnimi posodobitvami informacij o prometu. Sistema Android Auto in Apple CarPlay bo mogoče povezati kar brezžično, inovativen pisarniški paket pa doda še zložljivo delovno mizo z osvetlitvijo, da bo uporaba prenosnega računalnika ali izpolnjevanje dokumentov kar se da enostavna.

Novi električni Transit Courier izpolnjuje tudi visoke standarde na področju varnosti in postavlja nova merila v svojem segmentu. Serijsko so ga oborožili z aktivnim tempomatom z ohranjevalnikom voznega pasu, funkcijo Stop & Go, sistemom za spremljanje mrtvega kota in prečnega prometa, pomočnikom za varno vožnjo skozi križišča in samodejno zaviranje pri vzvratni vožnji.

Žiga Kolman
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button