E-MobilnostGospodarska vozilaNa kolesihNovice

Prihodnost Mercedesovih električnih komercialnih vozil

Modularna platforma VAN.EA bo predstavljala osnovo vseh novih kombijev.

Mercedes napoveduje, da bodo od leta 2026 vsa novo razvita električna dostavna vozila zasnovana na eni samo inovativni, modularni in prilagodljivi arhitekturi VAN.EA – Van Electric Architecture. Z novo platformo krepijo strategijo prehoda na električno energijo, saj bo nova zasnova od začetka do konca razvita v skladu z načeli baterijsko-električnih vozil.

Sodobna platforma bo popotnica za nastanek vseh srednje velikih in velikih kombijev, tako komercialnih kot za privatno uporabo. Ne glede na namen teh kombijev, bodo vsi zastopali premijsko plat v svojem segmentu in izpolnjevali želje najzahtevnejših strank. Največja prednost nove VAN.EA platforma bo obsežno zmanjšanje zapletenosti izdelave, kar bo posredno vplivalo na ekonomično plat načrtov. V primerjavi s ponudbo sedanjih kombijev z motorji z notranjim izgorevanjem, bodo za 50 odstotkov zmanjšali število različic in še vedno pokrivali vse namene uporabe.

Čeprav Mercedes že ponuja nekaj električno gnanih kombijev, bodo ti z novo platformo pridobili na učinkovitosti in zmogljivosti, saj gre pričakovati boljšo aerodinamiko, naprednejše pogonske sklope ter usklajeno podvozje. K doseganju zadanih ciljev bodo pripomogli trije ključni sestavni moduli. Sprednjega sestavljata električni pogonski sklop in sprednja os, ta se ne glede na različico ne spreminja. Razlike se odvijajo pri nadaljnjih veh modulih, saj osrednja enota določa dolžino vozila in nosi baterijo, zadnji pa ob izbiri štirikolesnega pogona prav tako skrbi za prenos energije na kolesi.

Na podlagi treh prilagodljivih modulov se bodo med seboj jasno razlikovali dostavnimi in zasebnimi vozili, kar bodo dodatno utrdili z ločeno oznako modelov. Kratica VAN.EA-P bo namenjena kombijem srednjega segmenta, z razkošno opremo, ki bo izpolnjevala standarde VIP prevozov ali družinskih namenov. Načrtovana sta doseg z enim polnjenjem preko 500 kilometrov in avtonomna vožnja druge in proti koncu desetletja še tretje stopnje. Drugo plat Mercedesovih električnih kombijev bodo označili z VAN.EA-C, kamor bodo spadali premijski komercialni modeli srednjih in velikih segmentov. Predstavljali bodo idealno izbiro za kupce, ki cenijo uporabnost, prostornost in višjo nosilnost. Z modularno zasnovo bo mogoče ustvariti različne konfiguracije, ki bodo ustrezale potrebam za paketno dostavo, reševalna vozila, komunalne kombije ali celo počitniška vozila.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button