NovicePredstavitve

Prenovljeni DS3 (2023)

Blišč in glamur, prežet s francoskim šarmom.

Za mičnega vabljivca pogledov bi suhoparna novinarska predstavitev zagotovo bila izven cone njegovega udobja, zato so pri slovenskem zastopniku dogodek v prikupnem francoskem stilu začinili z modno revijo, stregel pa se je tudi šampanjec z malinovcem.

Poleg čudovitih kreacij modne oblikovalke, energičnega nastopa violinistke in prisotnosti znanih slovenskih obrazov, med drugim se je na dogodku pojavila tudi ambasadorka znamke DS v Sloveniji Tina Maze, se je v osrčju dogajanja znašel karizmatičen jekleni konjiček z imenom DS3.

Če se na hitro sprehodimo skozi zgodovino, je DS 3 Crossback svojo premiero doživel leta 2018, ko se je predstavil kot privzdignjeni križanec in alternativa sedaj pokojnem malčku DS 3. Ob prenovi, ki je prinesla oblikovne olepšave in tehnološke popravke, so hkrati poskrbeli za opustitev dodatka Crossback.

Najmanjši model prestižne znamke DS Automobiles sledi smernicam preostalih modelov, saj je izgubil dodatek imena Crossback. Oblikovno se od predhodnika bistveno ne razlikuje, saj na sprednjem delu ostaja značilna osvetlitev s stranskimi dnevnimi LED svetili, kot pri modelih DS 4 in DS 7, prav tako enaki tematiki sledi sprednja maska. Na zadku se ponaša s črnimi obrobami svetil, na strani ostajajo 17- ali 18-palčna platišča.

Ker so pri DS-u ovrgli BlueHDi dizelske motorje, je paleta skrčena na tri pogonske sklope. Ponudbo začenja PuretTech 100 z 1,2-litrskim štirivaljnim turbo motorjem, ki zmore 100 KM. Nad njim je uvrščen PureTech 130 z enako mašinerijo, vendar močjo povečano na 130 KM. Oba bo mogoče kombinirati s šeststopenjskim ročnim ali osemstopenjskim samodejnim menjalnikom.

Tretja in vsekakor najbolj ekološko osveščena izbira bo povsem električni E-Tense, ki se edini pohvali z izboljšano zmogljivostjo. Nov 400-voltni elektromotor je podprt z večjo 54 kWh baterijo, katere domet je iz prejšnji 320 poskočil na 402 kilometrov, obenem je izboljšana hitrost polnjenja med 10 in 80 odstotki kapacitete, kar sedaj traja le 25 minut. Moč elektromotorja je iz 100 kW (136 KM) zrasla na 115 kW (156 KM), navor ostaja odmerjen pri 260 Nm.

V notranjosti ne gre pričakovati večjih sprememb, praktično so omejene na IRIS informacijski sistem, ki omogoča večjo personalizacijo nastavitev in lažjo uporabo na osrednjem 10,3-palčnem zaslonu na dotik. Posodobitve operacijske sistema so dosegle tudi projicirni zaslon in 7-plačne digitalizirane merilnike. Kupci bodo imeli moč izbirati med petimi paketi opreme: Bastille, Performance Line, Performance Line +, Rivoli in Opera.

Kaj pa cene? Osnovna izvedenka DS3 1.2L PureTech 100 S&S MT6 z opremo Bastille se ceni na 30.500 evrov. Izbira močnejše motorne izvedenke v kombinaciji z avtomatskim menjalnikom začetno ceno dvigne na 32.900 evrov. Če želite vašega bencinskega urbanega terenca karseda najbolej opremiti, boste za paket opreme Opera morali odšteti vsaj 39.400 evrov, medtem ko vas bo vstopnica v svet elektromobilnosti stala vsaj 47.600 evrov.

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button