NovicePredstavitve

Porsche Experience Road Tour 2023

Dinamična predstavitev Porschejevih mojstrovin.

Porsche Experience je sedaj že tradicionalni dogodek na katerem se predstavi smetana najboljših strojev Stuttgartske znamke. Kot pa namiguje že naslovnica, gre za adrenalinsko dinamično doživetje, ki tudi največje skeptike pusti odprtih ust. Letošnjega domačega dogodka, ki nas je popeljal skozi najlepše kotičke krasa, smo se udeležili tudi v našem uredništvu.

Na dogodek smo prispeli polni pričakovanj, ki so že v prvih nekaj trenutkih za volanom tovrstnih avtomobilov presegla vse meje. Veliko gre seveda pripisati izboru konjenice, a za češnjo na vrhu tortice je poskrbela izbira poti v morda najlepši pokrajini naše dežele, oblite s spomladanskim soncem. Kar zagrizimo v spoznavanje flote Porschejev, s katerimi smo se imeli priložnost pobližje spoznati. Kratko, vendar sladko potovanje je otvoril najmogočnejši član skupine, Panamera Turbo S E-Hybrid z rohnečim 4-litrskim V8 motorjem in priključno-hibridno asistenco, ki v polni zasedbi premore kar 700 KM. S tolikšno zmogljivostjo in oprijemom štirikolesnega pogona se do stotice izstrelimo v treh sekundah, pot med zavoji pa mineva kot bi mignil. Čeprav gre v bistvu za premijsko križarko, ki se najbolje počuti na ravnicah nemškega autobahna, tudi skozi vijugaste kraške ceste pokaže zobe.

Sledil je preskok iz dobrih starih bencinskih hlapov, v sodobno mobilnost električnega Taycana Turbo Cross Turismo, ki piše novo zgodbo znamke Porsche in navdušuje z nepojmljivimi pospeški. Zanje je odgovorna napredna 800-voltna električna arhitektura s parom elektromotorjev, ki v maksimalni pripravljenosti iztisneta 680 KM. Vsestransko uporabni Taycan s praktičnim karavanskim zadkom, se kljub večji masi, tako kot vsak Porsche do sedaj, odlično počuti tudi v dinamičnem okolju ter dokazuje, da bo naelektrena prihodnost še vedno zabavna in skladna z ideologijo znamke.

Znova smo naredili velik preskok, tako motorno, kot oblikovno, saj je za široke nasmeške poskrbel najatraktivnejši član zasedbe, mali igrivi športnik 718 Spyder. Edinstven roadster se oklepa čustvene tradicije z znamenitim 4-litrskim atmosferskim šestvaljnim bokserjem, ki se zvrti vse do 8.000 vrtljajev na minuti in s svojo melodijo dviguje kocine. S 420 KM nekoliko zaostaja za večjimi brati, a se odkupi s pristnim užitkom v vožnji, lahkotnostjo, izvrstno nastavljenim podvozjem, krmiljenjem, ki v trenutku izpolni ukaze in bliskovitim PDK samodejnim menjalnikom. Brez dvoma bo takšen 718 Spyder zaigral na dušo ljubiteljev bencinskih hlapov in seveda puristov. Potrjeno!

Na sledečem odseku poti, z odmevom gorsko-hitrostne preizkušnje, je razvajal »big daddy« oziroma 911, v klasični Targa 4S izvedbi. V zadku tovrstnega športnika tiči prisilno polnjen 3-litrski šestvaljni bokser s 450 KM, ki v kombinaciji s PDK menjalnikom zagotovi pospešek do stotice v 3,8 sekundah, z odprto streho pa so občutki še dodatno okrepljeni. Model 911 je skozi generacije dorasel v dovršenega športnika, saj hkrati navdaja z udobjem in pristno vozno dinamiko, v obliki Targe pa navduši še s stilsko pomično stekleno streho.

Nazadnje smo sedli za volan nabrušenega SUV-ja Macan GTS in že po prvih metrih je bilo razumljivo, zakaj je ta model med najbolj priljubljenimi. Evforija križancev in SUV-jev se je v zadnjih nekaj letih podala v višave, a medtem, ko večina tovrstnih avtomobilov ne izpolnjuje zahtev dinamike, Macan, še posebej v izvedbi GTS, v sebi skriva znamenit Porschejev športni duh. Kljub višji drži in uporabniku prijazni plati, brezkompromisno požira zavoje ter skupaj z navitim 2,9-litrskim šestvaljnikom z dvema turbinama, ki zmore 440 KM, pričara nepozabno doživetje.

Bonus. Degustacijo bogate Stuttgartske zasedbe je popestrila zanimiva vrnitev v čas, ko so se pri Porscheju lotili izdelave traktorjev. Prav ste prebrali, med leti 1952 in 1963 so pod znamko Porsche-Diesel Motorenbau izdelali preko 125 tisoč traktorjev, najmanjši med štiri modeli z oznako Junior je nastopil tudi na tem dogodku. Za zgodovinsko vzdušje je poskrbel znani slovenski zbiratelj Porschejev, g. Andrej Malgaj, ki je posestvo Ville Fabiani razvedril z zvokom enovaljnega dizelskega agregata malega Juniorja.

Žiga Kolman
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button