E-MobilnostGospodarska vozilaNa kolesihNovice

Ohladitev naveze Mercedesa in Riviana

Kljub odmiku pomembnega strateškega partnerja, bodo pri Mercedesu nadaljevali z električno ofenzivo.

Mercedes-Benz in Rivian na drugi tir postavljata sodelovanje pri razvoju in izdelavi električnih dostavnih vozil za evropski trg, v katerega sta proizvajalca stopila pred samo tremi meseci. Razlog tiči v večjem osredotočenju ameriškega Riviana na razvoju vozil na domačih tleh.

Sporazum podpisan letošnjega septembra bi obrodil dvojico velikih dostavnih kombijev, ki bi ju izdelovali v novi tovarni vzpostavljeni v Evropi v prihodnjih nekaj letih. Vendar so načrte trajno zamrznili, saj preurejajo prioriteto projektov. Rivian denimo se bo posvetil izpolnjevanju obstoječih komercialnih partnerstev v ZDA. Rivianova komercialna plat trenutno zajema vozila na platformi RCV, ki bo osnovat tudi za 100 tisoč dostavnikov za trgovskega velikana in največjega investitorja, Amazon.

Kljub zamrznitvi načrtov sodelovanja, ki bi videlo izdelavo novih električnih kombijev v Poljski tovarni Jawor, bodo tam v prihodnje izdelovali Mercedesove električne dostavnike. S preurejenim proizvodnim omrežjem nemškega znamke, bo tovarna na poljskem postala četrta v mreži, hkrati jo bodo v kratkem preoblikovali za proizvodnjo namenskih električnih kombijev na platformi VAN.EA. Pri Mercedes-Benz Vans pospešujejo prehod na popolnoma električni portfelj produktov. Od leta 2025 naprej bodo vsa dostavna vozila, ki temeljijo na naši novi arhitekturi VAN.EA, izključno električna.

Mercedesovo aktualno ponudbo električnih kombijev zastopajo dostavni eVito, eSprinter, eVito Tourer in EQV. Kmalu prihajajo nove okrepitve v obliki manjšega eCitan, EQT in seveda druge generacije eSprinerja, ki je načrtovana za drugo leto. Njegova življenjska doba bo sicer precej skrajšana, saj bodo dali prednost prihajajoči VAN.EA arhitekturi.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz, Rivian

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button