NovicePredstavitve

Novi Volkswagen ID.7

Električni naslednik Passata se predstavlja na slovenskih tleh.

Volkswagen naposled odkriva pregrinjala z novega ID.7, najnaprednejšega člana električne družine ID. Prvi njihov električni model v višjem srednjem razredu, ki cilja na 700 kilometrov avtonomije in ponuja prostorno notranjost ter najsodobnejšo tehnologijo.

Z novim ID.7 postavljajo nove standarde učinkovitosti na osnovi modularne platforme MEB, saj želijo doseči rekorden doseg v tem segmentu. K temu močno prispevajo odlična aerodinamika in učinkovit pogon, kar ID.7 tako rekoč ima. Veliko napredka v primerjavi z ostalimi modeli ID., se je zgodilo pri pogonu, saj je ID.7 pridobil novo generacijo motorja z 210 kW (286 KM), ki je najmočnejši do sedaj in poganja vse različice baterijskih sklopov. Osnovni s kapaciteto 77 kWh in višji z 86 kWh baterijo, največjo med ID-ji. V prihodnje lahko pričakujemo prihod športne različice GTX z dvema elektromotorjema.

Optimizacija zavoljo zmanjšane porabe energije pomeni, da lahko novi ID.7 z enim polnjenjem po merjenju WLTP prevozi do 700 kilometrov (v primeru 86 kWh baterije) oziroma do 620 kilometrov z osnovno baterijo, za hitro polnjenje pa bo skrbel priklop z največjo močjo 200 kW. K učinkovitem delovanju pogona bo pripomogla tudi izvrstna aerodinamika skoraj pet metrov dolge limuzine, saj koeficient zračnega upora znaša zavidljivih 0,23 Cd, seveda odvisno od izbrane opreme. Modularna električna zasnova omogoča dolgo medosno razdaljo in kratke previse, kar se prevede v notranjost, udobno za pet visokih potnikov.

Prvi Volkswagnu se pohvalijo tudi z novim konceptom upravljanja in prikazovanja ter ekskluzivnimi možnostmi opreme. S temi potezami so se odzvali na povratne informacije uporabnikov, saj je bila ravno digitalna izkušnja šibka točka ostalih modelov ID. Sredino armaturne plošče v ID.7 zastopa velik 15-palčni zaslon na dotik, med standardnimi elementi so še manjši zaslon pred voznikom, prikazovalnik razširjene resničnosti, klimatska naprava z novim načinom upravljanja, ki je integriran v zgornji del info-zabavnega sistema in poljubno nastavljivi gumbi za priljubljene funkcije ter osvetljen drsnik.

Bogata dodatna oprema obsega masažne sedeže in samodejno zatemnitev panoramskega strešnega okna, kar je sicer rezervirano za avtomobile višjega cenovnega razreda. Med novitetami sta se znašla tudi sprednja sedeža Climatronic s hlajenjem, gretjem in možnostjo sušenja. Vse funkcije v notranjosti, vključno s panoramsko streho, lahko upravljamo z glasovnimi ukazi v sklopu novega pomočnika IDA (deluje le v primeru izbranega angleškega jezika). Ponudbo dodatne opreme dopolnjuje 700-vatni zvočni sistem Harman Kardon s 14 zvočniki in nizkotoncem v prtljažniku, za izvrstno glasbeno doživetje.

Napredek se je prav tako odvil na področju varnosti in voznih pripomočkov, saj lahko sistem Travel Assist s pomočjo podatkov o roju, prevzame nadzor nad ID.7. Za razvoj tehnologije se je Volkswagen povezal s podjetjem Cariad, mojstri za programsko opremo znotraj koncerna. Po želji lahko ID.7 s sistemom Travel Assist menjava vozni pas na večpasovni avtocesti pri hitrosti več kot 90 km/h. Voznikov nadzor je še vedno prisoten, a je opravilo precej olajšano. Poleg vožnje bo enostavnejše tudi parkiranje, saj lahko ID.7 samostojno izvaja različne manevre, kot je parkiranje s pomočjo spomina na razdalji do 50 metrov. Pri tem voznik ostane v avtomobilu ali pa postopek parkiranja spremlja zunaj vozila prek aplikacije.

Cene novega Volkswagna ID.7 se bodo pričele pri 54.341 evrih, kolikor velja najbolj osnovna različica.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

5 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button