NovicePredstavitve

Novi Range Rover in nov salon v Ljubljani

Nov salon je zasnovan v skladu z najnovejšimi standardi blagovne znamke, hkrati pa se javnosti predstavlja novi Range Rover pete generacije.

Podjetje Wallis Motor Ljubljana je imenovano za novo prodajno središče znamke Land Rover ter servisni center za znamki Land Rover in Jaguar v Ljubljani. Poslovanje se je začelo s predstavitvijo njihove legende – novega vozila Range Rover – slovenskemu trgu, in sicer v novem objektu na Celovški cesti 182, ki je zasnovan v skladu z najnovejšimi standardi znamke Land Rover.

V salonu je na 450 m2 predstavljen celoten nabor modelov. Od vozila Land Rover Discovery Sport do vozila Land Rover Defender ter najnovejših modelov Range Rover – Range Rover Evoque, Range Rover Velar, Range Rover Sport in novega vozila Range Rover.

Nova servisna delavnica bo zadolžena za obe znamki, Land Rover in Jaguar, vendar bo novi razstavni prostor namenjen le znamki Land Rover. Proizvajalec vozil je namreč napovedal popolnoma novo strategijo za znamko Jaguar, imenovano »Reimagine«, zato bo odločitev o lokaciji, zasnovi in obsegu novega razstavnega prostora za vozila Jaguar sprejeta glede na nadaljnji razvoj te strategije.

Novi Range Rover

Range Rover, nekoč samostojni model je danes linija prestižnih športnih terencev, ki nastajajo pod taktirko Land Roverja. Luč sveta je takrat edini primerek ugledal v davnem letu 1969 in drugo generacijo doživel šele v letu 1994, tekom tretje in četrte pa je samostojni model prerasel v linijo štirih vozil. Današnji člani so zastavonoša Range Rover in njegovi manjši bratje Sport, Velar in Evoque. Zato je prihod njihovega poglavarja v peti generaciji tako bolj zanimiv, saj bo svoje oblikovne in tehnološke prijeme vsaj pretežno prenesel tudi v celotno svojo floto.

Ob ogledu fotografij je nemudoma jasno, da ostaja zvest oblikovnemu slogu svojih predhodnikov, vendar so Britanci jasni – gre za najbolj izpopolnjenega Range Roverja do sedaj. Menda tudi aerodinamično, čeprav bi na hitro zatrdili da je njegova sprednja maska zgolj prečiščena različica aktualne četrte generacije, linija z strani izgleda praktično enako, nekaj več sprememb pa je na zadku. Tam v oči bodejo pokončna svetila, ki se združijo s prečno letvijo na kateri se bohoti oznaka vozila.

Novi Range Rover bo na voljo z dvema različnima medosnima razdaljama, pri čemer bo daljša vsled dvajsetih centimetrov dolžinskega prirastka na voljo v treh sedežnih vrstah. Ena izmed večjih novitet vozila bo aktivno dušenje okoliškega zvoka, za katerega bo zadolženo ozvočenje britanskega specialista Meridian Signature. Tako bo uporaba dodatne izolacije odveč, vi pa boste lahko užili kvalitetno glasbo v skoraj studijskem slogu. Inženirji niso pozabili niti na aktualno globalno stanje, saj bo novi Range Rover na voljo s sofisticiranim prezračevalnim sistemom, ki bo ne le uravnaval mikroklimo vozila, temveč poskrbel da v ambient ne bodo prodrli ne prašni delci ne virusi iz okolice, skozi katero se boste vozili.

Digitalizacija vozila je poskrbela za dvojico neskromno odmerjenih LCD zaslonov, 13,1-palčnega osrednjega multimedijskega ter 13,7-palčnega instrumentacijskega. Potnikom druge sedežne vrste bosta na voljo dva 11,4-palčna zaslona, hkrati pa bodo lahko svojo klimo nastavljali preko 8-palčnega vmesnika.

Da vas morebitni neutrjeni teren ne bo motil pri sproščanju ali delu v pisarni na štirih kolesih, bo poskrbelo napredno zračno vzmetenje s tehnologijo Dynamic Response Pro. Slednja po zaslugi električnega krmiljenja z visoko zmogljivostjo preprečuje nagibanje karoserije ne ravno peresno lahkega športnega terenca, medtem ko bo za optimalen oprijem skrbel inteligentni štirikolesni pogon.

Kaj pa pod motornim pokrovom? To še vedno tvorijo zajetni bencinski in dizelski agregati, ki naj bi bili optimizirani in še bolj učinkoviti, vseeno pa je moč zaznati vpliv elektrifikacije. Tako bosta na voljo kar dva priključna hibrida z oznako P440e in P510e, katerih osnova je bencinski šestvaljnik in elektromotor z močjo 105 kilovatov. Baterija naj bi zagotovila avtonomijo do približno sto kilometrov, najvišja hitrost v električnem načinu pa bo znašala 140 km/h.

V letu 2024 se obeta celo popolnoma električna različica, še preden pa ta dopolni pogonsko paleto, pa so na tem seznamu na voljo še dizelsko gnana D300 in D350, blagi hibrid P400 Ingenium ter markantni P530, kjer osnovo tvori 4,4-litrski BME-jev TwinTurbo V8 agregat.

Kaj pa cene? Novi Range Rover bo kar konkretno oklestil vaš domači proračun, saj boste za osnovo različico SE D250 morali odšteti najmanj 131.700 evrov. V kolikor želite še dodatno priliti ogenj k zavisti sosedov in ste se zazrli proti najbolje opremljeni različi SV … no, potem boste morali odšteti neskromnih 242.000 evrov, kolikor bodo od vas zahtevali pri različici SV P530.

Boštjan Horvat
foto: caranduser in Wallis

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button