Gospodarska vozilaNovice

Napolnjen za spremembe: To je novi e-Actros 600!

VIDEO: Mercedesov električar najvišje kategorije je tu!

Poznavalci dogajanja na tovornem parketu vedno povedati, da so se Mercedes-Benzovi inženirji dolgo časa mudili v razvojnih garažah, da bi iz njih priplesali s kar najbolj dovršenim električnim tovornjakom. Glede na cifre, ki jih bomo z vami delili v nadaljevanju in so nam jih podali nedaleč od premiere v Hamburgu, jim je več kot očitno uspelo šokirati konkurenco in navdušiti vse potencialne kupce. Kaj torej ponuja povsem novi Mercedes-Benz e-Actros 600?

 

Začnimo kar s konkretnimi podatki. Težkokategronik tudi med lastnimi vrstami ima skupno vlečno moč kar 44 ton, pri čemer jih polovica odpade na tovor, preostalo zasede orjaška baterija s pogonom. Ta zmore neprekinjeno dovajati 400 kW moči oziroma 600 kW kratkotrajne vršne, medtem ko robustno litij-železo fosfatno baterijo tvorijo trije sklopi, vsak z 207 kWh kapacitete. Skupna zmogljivost torej znaša kar 621 kWh, kar e-Actrosu 600 omogoča povprečno avtonomijo 500 kilometrov. Mercedes-Benzovi inženirji so se podali na 530 kilometrov dolgo pot med Stuttgartom in Bolzanom, ki so jo začinili s prelazom preko gorovja Jura pri Aichelbergu, in jo prevozili brez vmesnega polnjenja. Zato so med odlike navedli, da lahko vozniki dnevno prevozijo tudi 1.000 kilometrov z vmesnim polnjenjem in upoštevanimi časovnimi omejitvami poklicnih šoferjev.

Polnjenje baterije poteka vse do moči 400 kW s CCS polnilnim priključkom, medtem ko bo bodoča MCS tehnologija omogočila izredno hitro moč reda velikosti 1 MW. Tovrstnih ultra-hitrih polnilnic za električne tovornjake je seveda izredno malo, vse to pa bi se lahko kaj kmalu spremenilo, vendar le, če bodo države ogromno investirale v prenosno infrastrukturo ter seveda še prej v proizvodnjo.

Da lahko e-Actros 600 zmore vse to, se gre zahvaliti odličnemu delo oblikovalcev, ki so škatlasto zasnovani tovornjak oblikovali relativno aerodinamično, kolikor je to pač mogoče, ter svojemu novemu paradnemu konju namenili priložnost, da počasi izrine dizelsko gnane tovorne brate iz avtocestnih povezav.

Aleš Majerič
foto: MB

Povezani članki

En komentar

  1. A se teli bodo elektricni! Mi smo se uciki, da so najvecj ionasnazevalci ladje … ne pa promet! Kdaj bojo ladje elektricne?!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button