E-MobilnostMotociklizemNa kolesihNovice

Triumphov električen motocikel z Williamsovo baterijo

Triumph skupaj z Williamsovo tehnologijo razvija električno gnane motocikle.

Williams Advanced Engineering je predstavil napredek razvoja novega električnega pogona za motocikle, z objavo maksimalne moči 180 KM in mase elektromotorja – po podatkih partnerja Integral Powertrain je ta številka le 10 kilogramov. Objava napredka označuje zaključek druge od štirih stopenj projekta, namenjenega dobavi električnih pogonov znameniti britanski znamki Triumph. Projekt, v trenutni fazi imenovan le TE-1, delno sofinancirajo državna sredstva, saj spada pod del Britanske iniciative k pospeševanju električne tehnologije.

Poleg nekaterih podatkov so razkrili tudi idejno skico TE-1, ki nakazuje na športen motocikel z baterijo nameščeno na mestu, kjer običajno najdemo rezervoar za gorivo. Zadaj uporablja enostransko vpeto nihajno roko, privlačno oblikovano v slogu Ducatija 916.

Glavna novica je vsekakor najvišja zmogljivost elektromotorja s 180 KM in če jim bo uspelo skupno maso zadržati pod 200 kilogrami, bo skupaj z instantnim električnim navorom TE-1 resnično poskočen motocikel. Maksimalna moč bo sicer zaradi pregrevanja baterije ponujena le za določen čas, recimo za kakšen krog na dirkališču, drugače bo omejena na bolj lahkotnih 122 KM.

Sama sestava baterije s kapaciteto 15 kWh je bila načrtovana z mislijo na optimalno razporeditev mase in posledično odlično vozno dinamiko. V zakup so morali vzeti želeno obliko motocikla in bodočo izpostavljenost velikim naklonom ob polaganju ovinkov. Triumph in WAE sta predstavitev pospremila z velikimi besedami kot so pomembno, inovacija, naslednja generacija in optimizirano. Pomemben del razvoja bosta vsakodnevna praktičnost in seveda sposobnosti na stezi.

Oxfordshirski Williams Andvanced Engineering že ima ogromno izkušenj iz motošporta z baterijsko gnanimi vozili, saj dobavljajo baterijske sisteme za Formulo E, Extreme E in ETCR. Pri projektu TE-1 poleg podjetja Integral Powertrain sodelujejo še z univerzo v Warwicku.

Žiga Kolman
foto: Triumph

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button