E-MobilnostMotociklizemNa kolesihNovice

Honda bo v sodelovanju z Yamaho, KTM-om in Piaggiem razvijala zamenljive baterije

Hitra menjava baterij v dvokolesnikih bo kmalu realnost.

Honda začenja sodelovanje z Yamaho, KTM-om in Piaggiem pri razvoju standardiziranih ter hitro zamenljivih baterij za lahka električna prevozna sredstva. Z napovedjo »konzorcija za zamenljive baterije« bodo promovirali širšo uporabo lahkih električnih vozil, kot so električni motocikli in štirikolesniki, kar bo bistveno pripomoglo k trajnostnem razvoju vseh električnih vozil.

Člani projekta bodo s skupnim znanjem in izkušnjami izboljšali domete baterij, zmanjšali čas polnjenja ter nenazadnje znižali stroške električnih vozil in potrebne infrastrukture. Želijo si ustvariti tudi standardizirane specifikacije baterijskih sistemov, za lažjo uporabo pri električnih motociklih, mopedih, tri in štirikolesnikih. Vse skupaj bo pripomoglo pri privabljanju novih potrošnikov in povečanju njihovega zaupanja v električno gnana vozila. Konzorcij, ki ga bodo otvorili maja letos, bo deloval v sklopu evropskih in globalnih regulacij, potrebnih za doseg mednarodnih tehničnih standardov za baterije.

Noriaki Abe, izvršni direktor motociklističnih operacij v Hondi, je dejal: »Prizadevanja za elektrifikacijo z namenom zmanjšanja CO2 v svetovnem merilu naraščajo, zlasti v Evropi. Pri razširjeni uporabi električnih motornih koles je treba upoštevati težave, kot so razdalja potovanja in čas polnjenja, zato so zamenljive baterije obetavna rešitev. Glede na udobje strank je ključnega pomena standardizacija zamenljivih baterij in širša uporaba baterijskih sistemov, zato so se štirje proizvajalci dogovorili za ustanovitev konzorcija.«

Žiga Kolman
foto: Honda

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button