MotociklizemNovice

BMW R18 Transcontinental kot klasični hot rod

Unikatni bavarec s potezami klasike in sodobno noto.

Vizionar Paul Yaffe je predstavil najnovejšo dvokolesno kreacijo na osnovi modela BMW R 18 Transcontinental. Yaffe, ki je od leta 1991 znan po kot izvrsten oblikovalec na ameriškem prizorišču, je prejel številne nagrade in je vključen v dvorano slavnih v Sturgisu. Njegova najnovejša stvaritev, ki je debitirala na sejmu MBE v Veroni v Italiji, združuje klasično estetiko hot rodov z značilnim bistvom BMW-ja in prikazuje Yaffejevo oblikovalsko filozofijo.

Pred začetkom projekta je Yaffe prevozil 6.115 kilometrov po ZDA in dodatnih 4.184 kilometrov do Sturgisa in nazaj, da bi se dodobra seznanil z BMW R 18 Transcontinental. Cilj postopka izdelave po meri je bil ustvariti bagger z velikimi kolesi in pri tem ohraniti čim več originalnih sestavnih delov bavarske znamke. Sprednje kolo premera 26-palcev je bilo izdelano iz enega aluminijastega bloka, okvir pa je bil za namestitev raztegnjen in nagnjen.

Po navdihu kultnega modela Mercury Lead Sled iz 50. let so bile izdelane edinstvene komponente, vključno z ročno izdelano 180 mm široko sprednjo pnevmatiko, jeklenim sprednjim blatnikom ter modificiranim oklepom in stranskimi pokrovi. Yaffe je ohranil pokrove, ključavnice in zvočnike sedelnih torb ter izdelal nove grafike, ki mu dajejo edinstven značaj. Ekipa je podaljšala tudi originalni zadnji blatnik in preuredila zadnjo osvetlitev v ročno izdelane polnilne plošče.

Yaffe je ostal zvest klasični estetiki znamke Lead Sled, zato sta bila prednostna zračno vzmetenje in stranske cevi. Zasnovan je bil zapleten zračni rezervoar in distribucijski sistem ter stranske cevi, ki so ohranile klasične boxerjeve glave, odstranjeni so bili katalizatorji in uveden po meri izdelan visoko pretočni sistem za optimalno zmogljivost ter nenazadnje klasičen hot rod zvok.

Kozmetično je bil poudarek na doseganju občutka klasičnega hot roda z globoko črno sijajno barvo in kontrastno krvavo rdečo, medtem ko sedež ter armaturna konzola ostajata v sodobnem slogu. Rezultat je brezčasen in eleganten po meri izdelan BMW R 18 Transcontinental, ki prikazuje Yaffejeve izkušnje in kreativnost na tem področju.

Žiga Kolman
foto: BMW Motorrad

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button