E-MobilnostMotociklizemNa kolesihNovice

BMW-jev električni skuter iz prihodnosti

CE 04 ima 130 kilometrov dometa in briljantno obliko.

Bavarci v zadnjem času pritegujejo poglede in dvigajo dvome z nepričakovano oblikovanimi avtomobili, ki so prejeli ogromne ledvičke, med njimi najbolj izstopa nova serija 4. Po tem kar so storili v svetu avtomobilizma, so se drzno nenavadnega oblikovnega sloga lotili še pri dvokolesnikih, saj nameravajo v letošnjem letu začeti prodajo futurističnega električnega skuterja.

Ker se električna energija vse bolj širi tudi v svet motociklizma, je bila pričakovana izdelava novega, že drugega neslišnega dvokolesnega BMW-ja. Konceptna različica CE 04 je luč sveta ugledala že leta 2017, sedaj je tu končen serijski izdelek. BMW se je v zgodovini že večkrat zapisal z nenavadno oblikovanimi motocikli, morda se še spomnite modela C1 s fiksno streho. Najnovejši model za razliko ni neprivlačen, izgleda zelo zanimivo, resnično znanstveno-fantastično.

Električnega mestnega kruzerja poganja tekočinsko hlajen elektromotor z 31 kW (42 KM) katerega napaja 8,9 kWh baterija. Energije je sicer dovolj le za 130 kilometrov avtonomije, a so ga opremili z razmeroma hitrim 6,9 kW polnilnim priklopom (serijsko 2,3 kW), s katerim je mogoče baterijo do 80 odstotkov napolniti v dobri uri. Za mestno vožnjo pomemben pospešek do 60 km/h traja vsega 2,6 sekunde, najvišja hitrost CE 04 je odmerjena pri 130 km/h.

V slogu modernizma so CE 04 opremili s prilagodljivimi LED žarometi, 10,25-palčnimi digitalnimi merilniki, sistemom nadzora stabilnosti in zdrsa pogonskega kolesa, ABS zavorami ter izbirnikom različnih voznih načinov. Med drugim najdemo še poseben odlagalni prostor za čelado, prostor za mobilni telefon z brezžičnim polnjenjem in nastavljiv sedež za oba sedeča.

Ceno futurističnega BMW CE 04 so Bavarci postavili pri 11.900 evrih, vse skupaj se ob sprehodu čez listo dodatkov precej poviša. Med opcijsko opremo recimo spadata stranska kovčka, centralni kovček, komplet posebnih nalepk in zaščitno pokrivalo. V Sloveniji bi se lahko prvi primerki zapeljali še pred koncem poletja.

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button