Gospodarska vozilaNovice

Modularna platforma za preobrazbo dizelskega avtobusa v električnega

Preobrazba, ki skoraj potepta idejo o novem nakupu.

Britansko avtobusno podjetje Kleanbus je razkrilo svojo idejno modularno platformo, ki lahko prav vsak klasično gnani avtobus (bencinski ali dizelski) pretvori v električno vozilo. Sami so mnenja, da je tovrsten poseg najhitrejša pot k preobrazbi domače flote in s tem k uresničitvi brezemisijskega načrta.

Britanci so stopili korak naprej in predstavili električni pogon katerega elektromotorji ne uporabljajo permanentnih magnetov, torej ne vsebujejo redkih in dragocenih kovin. Celotna preobrazba vozila naj bi potekala zgolj nekaj tednov, medtem ko je cenovno ocenjena na zgolj petino zneska, kolikor bi odšteli za nov primerljiv električno gnan avtobus. V sklopu ponudbe nudijo celovito rešitev, ki vsebuje tudi polnilno infrastrukturo, testno oziroma verifikacijsko fazo in nenazadnje še ugodno financiranje. Po besedah vodilnih je to ponudba, ki je ne morete zavrniti.

Pri Kleanbusu vidijo ogromen potencial, saj je kar 97 odstotkov vseh avtobusov v Veliki Britaniji gnanih z dizelskim motorjem, kar pa bi lahko čedalje strožje omejitve mestnih in lokalnih oblasti spremenile.

Aleš Majerič
foto: Kleanbus

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button