E-MobilnostGospodarska vozilaNa kolesihNovice

Mercedes in Rivian začenjata sodelovanje

Strateško partnerstvo bo obrodilo velike električne dostavnike.

Mercedes-Benz in ameriško podjetje električnih vozil Rivian, sta sklenila sodelovanje pri razvoju ter izdelavi velikih izključno električnih kombijev. Pomembna strateška poteza bo znižala stroške razvoja in proizvodnje na obeh straneh, prve sadove sodelovanja pa naj bi videli že leta 2025.

Tokrat ni prvikrat, da je nemško avtomobilsko podjetje sklenilo sodelovanje z ameriškim podjetjem, pri izdelavi električnih komercialnih vozil, od leta 2018 že uspešno sodelujeta Volkswagen in Ford. Po besedah Mercedesa, bosta prva rezultata naveza dva večja električna dostavnika, eden izdelan na njihovi VAN.EA električni platformi, drugi na Rivianovi Light Van (RLV) zasnovi druge generacije.

RJ Scaringe, glavni izvršni direktor družbe Rivian, je o napovedi povedal: »Veseli nas, da bomo pri tem projektu sodelovali z družbo Mercedes-Benz. Je eno najbolj znanih in cenjenih avtomobilskih podjetij na svetu, zato verjamemo, da bomo skupaj izdelali izjemna električna dostavna vozila, ki ne bodo koristila le našim strankam, temveč tudi našemu planetu.«

Pri oddelku Mercedes-Benz Vans so dodali: »Mercedes-Benz Vans je od leta 2010 pridobil bogate izkušnje pri proizvodnji in uvajanju električnih kombijev. Zdaj pospešujemo prehod na popolnoma električni portfelj produktov. Od leta 2025 naprej bodo vsa dostavna vozila, ki temeljijo na naši novi arhitekturi VAN.EA, izključno električna. Vesel sem, da smo v okviru te preobrazbe združili moči z Rivianom – visoko dinamičnim in navdihujočim partnerjem z močnim tehnološkim položajem.«

Mercedesovo aktualno ponudbo električnih kombijev zastopajo dostavni eVito, eSprinter, eVito Tourer in EQV. Kmalu prihajajo nove okrepitve v obliki manjšega eCitan, EQT in seveda druge generacije eSprinerja, ki je načrtovana za drugo leto. Njegova življenjska doba bo sicer precej skrajšana, saj bodo dali prednost prihajajoči VAN.EA arhitekturi. Proizvodnja kombijev v sklopu sodelovanja z Rivianom bo potekala v obstoječem Mercedesovem obratu v Evropi, med potencialnimi lokacijami je tudi sosednja Madžarska.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz, Rivian

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button