Gospodarska vozilaNovice

Kar štirikrat boljše regenerativno zaviranje

ZF in Tevva v očitni optimizaciji zavornega sistema.

Pri britanskem podjetju, ki izdeluje električne tovornjake, Tevva, so uspešno zaključili razvoj regenerativnega zavornega sistema njihovega 7,5-tonskega tovornjaka. Na inženirski poti niso bili sami, saj je tehnično osnovo in podporo nudil ZF s svojim elektronskim zavornim sistemom EBS.

Pri klasičnem zračnem zavornem sistemu je bila moč regeneracije navadno omejena s 40 kW, predvsem na račun varnostnih pomislekov pri samem manevru upočasnjevanja vozila, medtem ko EBS omogoča zavorno moč vse do 180 kW. In to na varen način o čemer pričajo zadnja testiranja pod budnim očesom akreditiranih varnostnih agencij, ki so potrdila ustrezanje merilom in predpisom s tega področja.

Tehnološki napredek omogoča sodobnemu zavornemu sistemu EBS, da nadzoruje kombinacijo tornega zaviranja z e-motorjem, kar nadalje zmanjšuje obrabo. Sistem elektronsko prenese voznikovo zahtevo za zaviranje na vse komponente zavornega sistema in s tem skrajša odzivni čas, uravnoteži zavorne sile in tako zagotovi enostavno ter učinkovito upravljanje zavor.

Aleš Majerič
foto: Tevva

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button