NovicePredstavitve

Jeep Avenger

Legendarna ameriška znamka terencev z novim (najmanjšim) križancem vstopa v električno dobo in se predstavlja slovenskim kupcem.

Jeep je predstavil novi, prvi povsem električni avtomobil – Avenger. Že nekaj časa ga pričakujemo, saj smo videli prve dražilne fotografije in testne primerke, sedaj pa so sedmi sili ponudili prvi pravi vpogled v novinca B-segmenta SUV-jev.

Z Avengerjem so otvorili četvero povsem električnih Jeepov, sledila bosta še retro oblikovani Recon, premijska ladja Wagoneer S in četrti zaenkrat še neimenovani model. S takšno širitvijo električne ponudbe bodo okrepili elektrifikacijo podjetja, ki želi izdelati baterijsko-električno različico vsakega modela in z letom 2030, vsaj na stari celini, popolnoma presedlati na elektriko.

Kar se tiče oblikovanja, se kompaktni Avenger spogleduje s tipičnimi potezami ostalih Jeepov, kot so denimo maska s sedmimi režami, škatlaste proporcije poudarjeni blatniki.

Ob prihodu bo imel “Maščevalec” veliko dela s konkurenco, ki že dobro zastopa trg kompaktnih SUV-jev. Med najzahtevnejšimi tekmeci bodo Kona Electric, Kia Soul EV in seveda sorodni modeli izpod Stellantisovega okrilja – Peugeot e-2008 ter Opel Mokka-e. Kot pričakovano, so se Jeepovi inženirji pri snovanju platforme obrnili k matičnem podjetju. Pod površjem bomo tako našli enako e-CMP arhitekturo kot pri prej omenjenih Peugeotu in Oplu, kar odpira možnost za vgradnjo tako izključno električnega pogona, kot klasičnih motorjev.

Pogon bo na evropskem tržišču zgolj popolnoma električni. Električno gnani Avenger bo z enim polnjenjem baterije prevozil 400 kilometrov, kar je 50 bolje od Peugeota, prav tako bo prvi avtomobil na tej platformi, ki bo poleg standardnega dvokolesnega, na voljo še s štirikolesnim pogonom. Osnovo tvori 400-voltni akumulator s kapaciteto 54 kWh, ki napaja elektromotor z zmogljivostjo 115 kW oziroma 156 KM in 260 Nm navora. Podobno kot pri ostalih bo najvišja moč polnjenja znašala 100 kW, dovolj za povrnitev 80 odstotkov elektronov v 30 minutah.

V notranjosti Jeep presdtavlja najnovejšo generacijo Uconnect programske opreme, le zasloni bodo nekoliko manjši od 12- in 10,3-palčnih enot iz večjega Wagoneerja. Proizvodnja novega Jeepa Avenger bo stekla v kraju Tychy na poljskem in čeprav novinec na prvi pogled zastopa enako mesto kot starajoči Renegade, bo po Jeepovih besedah v paleti uvrščen pod njim.

Cene novega Avengerja se bodo pričele pri 35.990 evrih (MPC s popustom ob financiranju). Toliko boste morali odšteti za najnižji nivo opremljenosti Longitude, v kolikor se boste odločili za nivoja Altitude oziroma Summit, pa boste morali primakniti še 2.000 oziroma 4.500 evrov.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button