NovicePredstavitve

Hyundai Kona (2023)

Večje dimenzije izboljšale prostornost zadnje klopi in prtljažnika.

Hyundai je predstavil novo generacijo kompaktnega SUV-ja Kona, ki postaja glavni igralec v svojem segmentu. Tudi v drugo Kona ostaja na voljo z napredno tehnologijo in širokim spektrom pogonskih sklopov, od električnih, hibridnih, do klasičnih z motorjem z notranjim izgorevanjem ter v športno obarvanih različicah N Line.

Nova Kona bo vodila strategijo pospeševanja elektrifikacije, saj so jo razvili povsem drugače kot poprej, namreč za osnovo so izbrali električno izvedenko, nato so nadaljevali s preostalimi pogonskimi sklopi. Z robustno in dinamično obliko ter povečanimi dimenzijami nova Kona ohranja svoj ikonični značaj s podporo aktivnega življenjskega sloga, hkrati pa ponuja nove tehnologije, ki zagotavljajo varno, povezano in udobno izkušnjo. Med posodobitvami so dvojni 12,3-palčni panoramski zaslon, pravi 12-palčni projicirni zaslon, digitalni ključ 2 Touch in sposobnost posodabljanja prek spleta.

V primerjavi s prejšnjo generacijo je nova Kona pridobila kar nekaj dodatnih milimetrov v vseh ozirih. Električna Kona je s 4.355 mm za 175 mm daljša kot prej, medosna razdalja s 60 mm prirastka znaša 2.660 mm, v širino meri 1.825 mm in 1.575 mm v višino. Najbolj se dodatne mere odražajo v pridobitvi notranjega prostora, saj bodo potniki v obeh vrstah sedeli bolj udobno, na pot bodo lahko vzeli več prtljage, namreč prtljažnik je s 322 litrov zrasel na kar 466 litrov, prtljažna vrata pa se po želji odpirajo tudi električno. Novo arhitekturo notranjega prostora vodi panoramski zaslon, obogaten s čistimi linijami površin, več odlagalnimi prostorčki in seveda ambientalno osvetlitvijo.

Pri novi Koni so Hyundaijevi inženirji opustil običajni razvojni proces pretvorbe vozila z motorjem z notranjim izgorevanjem v vozilo na električni pogon, temveč so storili ravno obratno in je razvoj pogojevala električna verzija. Tu tiči razlog za futuristično podobo in zunanjost v slogu namenskih električnih vozil, hkrati so uspeli doseči nižji količnik zračnega upora, zgolj 0,27 Cd.

Posledično ne čudi, da je primarni model prav električna izvedenka (v Sloveniji na voljo proti koncu letošnjega leta) z zavidljivim dosegom kar 490 kilometrov po merjenju WLTP, ki se pohvali z edinstvenimi oblikovnimi potezami, sprednjim prtljažnikom za shranjevanje kablov, aktivnimi zračnimi loputami za izboljšanje izkoristka, zmožnostjo vožnje z enim pedalom (i-Pedal), odličnim regenerativnim zaviranjem ter dvosmernim pošiljanjem elektrike iz baterije. Na krovu so se znašli tudi napredni vozni in varnostni pripomočki paketa SmartSense, ki vključujejo avtonomno vožnjo druge stopnje, sistem preprečevanja naleta spredaj in sistem za daljinsko parkiranje.

Trenutno sta kupcem Kone na voljo bencinska motorja 1,0 T-GDi z 88 kW moči in 1.6 T-GDi s 145 kw moči. Oba sta na voljo s 6-stopenjskim ročnim ali 7-stopenjskim robotiziranim menjalnikom, močnejši pa je lahko združen tudi s štirikolesnim pogonom. Trendni ekologi lahko pogonski sklop 1,0 T-GDi za doplačilo 900 evrov ozelenijo z 48-voltnim blagim hibridnim sistemom, medtem ko ta pravi hibrid združuje 103 kW sistemske moči v kombinaciji štirivaljnega bencinerja ter elektromotorja. Krajšo brezemisijsko vožnjo omogoča litij-ionska baterija kapacitete 1,56 kWh.

Nova Kona cenovno štarta pri 26.000 evrih za izvedenko T-GDI 120 s paketom Style. Višji paket opreme z litrskim T-GDI 120 motorjem bo treba odšteti slabih 28 tisočakov. Za močnejši motor je treba pri enakem paketu opreme doplačati 2.300 evrov. Štirikolesni pogon pri močnejšem bencinskem motorju ceno poveča za 2.200 evrov, samodejni menjalnik pa ne glede na motor za 2.100 evrov. Cene za hibridno različico se začnejo nad 32 tisoč evri, medtem ko cena za električno Kono še ni znana. Slovenski uvoznik do konca letošnjega leta planira prodati 200 primerkov.

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button