NovicePredstavitve

Hyundai Bayon

Bayon je drzen novi Hyundaijev mali križanec

Nasičenost segmenta kompaktnih križancev Hyundaija ni odvrnila od namere, da z drznim modelom Bayon odrežejo del prodajne tortice. Kar takoj se podajmo v podrobnejši ogled novega konkurenta Nissana Jukea in Forda Pume. Za razliko od teh dveh, se Hyundai ni zadrževal, saj oblikovno prekaša oba tekmeca. Izrazit dizajn zunanjosti zaznamuje široka sprednja maska usmerjena navzdol, kar mu daj postavno držo. Tanki dnevni svetili in na rob pomaknjena žarometa se spogledujeta s sorodnimi bolj terenskimi vozili. S strani ga opredeljujejo ostre dinamične linije, zadnja osvetlitev pa spominja na obliko puščic, povezanih z vodoravno linijo. Zunanjost je dodatno popestrila izbira devetih karoserijskih barv, od teh jih bo sedem mogoče izbrati s kontrastno črno streho.

Čeprav je na zunaj precej atraktiven, pod površjem ni takšne drame. Za pogon bodo skrbeli trije bencinski motorji, dva z 48-voltno blago-hibridno pomočjo. Vstopno različico zastopa 1,2-litrski MPi motor s 84 KM v kombinaciji s petstopenjskim ročnim menjalnikom, osnova preostalih dveh izvedenk bo litrski trivaljnik GDi. Električno asistirana modela bosta ponujala 100 KM ali 120 KM, v povezavi s šeststopenjskim ročnim ali sedemstopenjskim samodejnim DCT menjalnikom. Pri vseh se moč prenaša zgolj na sprednji kolesni par. Najhitrejša oblika Bayona do sotice pospeši v dolgočasnih 10,4 sekundah in doseže končno hitrost 185 km/h. Upajmo, da da ga bodo s časom obogatili s strupeno N izpeljanko s pogonskim sklopom iz i20 N.

Kljub pomanjkanju zmogljivosti je Bayon izredno dinamičen in vodljiv v mestnem okolju, saj v dolžino meri le 4.180 mm, je 1.775 mm širok ter 1.490 mm visok. Medosna razdalja 2.580 mm nudi dovolj udobja potnikom na zadnji klopi, prav tako veliko prostora ponuja prtljažni s 411 litri prostornine – ob podrtju zadnjih sedežev zraste na 1.205 litrov. Osnoven primerek z ročnim menjalnikom tehta le 1.120 kilogramov, ob izbiri 17-palčnih platišč oddaljenost od tal meri 183 mm, največ v tem segmentu.

Odprtje vrat nam razkriva moderno prečiščeno notranjost, ki sledi najnovejšim trendom znamke Hyundai. Armaturno ploščo po pričakovanju zastopata dva zaslona, pred voznikom se nahajajo 10,25-palčni digitalni merilniki, sredinski informacijski zaslon meri 8- ali 10,25-palcev. Za prijetno počutje poskrbi ambientalna osvetlitev, za udobje pa so zadolženi sedeži oblazinjeni v nevtralnih barvah, čim bolj skladnih z zunanjostjo. Vsekakor ne manjka vseh tehnoloških dobrin, kot sta povezljivost Apple CarPlay in Android Auto, brezžično polnjenje mobilnih naprav ter najnovejša oblika storitve BlueLink. Ponujen je tudi širok spekter voznih in varnostnih pripomočkov za brezskrben občutek za volanom.

Hyundai Bayon, katerega poimenovanje je navdahnil kraj Bayonne – popularna počitniška destinacija na jugu Francije – bo svoje kupce iskal pri najmanj 15.490 evrih (vključen popust v višini 2.500 evrov). Najbolje založena različica (Impression) bo na voljo od 23.690 evrov, slovenski zastopnik pa v tem letu načrtuje najti najmanj 300 novih kupcev.

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button