E-MobilnostGospodarska vozilaNa kolesihNovice

Ford Pro Electric SuperVan: Najhitrejši Transit do sedaj

Svetu se je predstavil Fordov električni kombi, ki z lahkoto osmeši tudi superšportne avtomobile.

Ford ima za seboj bogato zgodovino hitrih kombijev, ko v nič kaj športno vozilo vgradijo izredno močan motor in ga poimenujejo SuperVan (super kombi). Tokrat predstavljajo najhitrejšega izmed vseh in prvič povsem na elektriko.

Pod površjem divje oblikovane zunanjosti se skriva čisto dirkaško zasnovana šasija na osnovi nove generacije Forda E-Transit, ki ima seveda malo skupnega s klasičnim Transitom. Prvega SuperVan so predstavili že davnega leta 1971, z namenom promocije takratnega originalnega Transita, a zadnjikrat so se takšne predelave lotili leta 1994, ko so tretji generaciji namenili pošasten Cosworthov V8 motor.

Z novim modelom vstopajo v novo dobo, zato se je na krovu znašel povsem električen pogon, natančneje štirje elektromotorji, tekočinsko hlajena 50 kWh baterija in unikaten nadzorni sistem, s skupno močjo 2.000 KM, kar se prenaša na vsa štiri kolesa. Rezultat je dostavnik, ki se lahko z mesta do stotice izstreli v manj kot dveh sekundah.

Električni SuperVan združuje podvozje E-Transita Custom z jeklenim okvirjem in lahkotnimi karoserijskimi paneli iz ogljikovih vlaken, kar izdatno popestrijo agresivni aerodinamični dodatki. Mednje spadajo sprednji poglobljen sprednji odbijač z zakrilcem, odrezava stranska pragova, mogočen zadnji difuzor in velike zračne odprtine zadnje tretjine kombija, ki usmerjajo zrak proti zadnjem krilcu, za maksimalno izkoriščen potisk k tlom.

Kljub proporcijam SuperVana obljubljajo odlično dinamiko, saj je oborožen z vzmetenjem z dvojnim vpetjem (double-wishbone), ojačitvami motošportnega nivoja, kot tudi z zmogljivimi dirkaškimi zavorami, celotno varnostno kletko in školjkastimi sedeži.

Na krovu je ogromno napredne tehnologije, ki je opravljamo preko zajetnega osrednjega zaslona na dotik z najnovejšo SYNC programsko opremo, kakršnega najdemo v Mustangu Mach-E. Preko zaslona se pretika med petimi različnimi voznimi profili, Road za normalno uporabo, Track za optimalno pripravljenost na stezi, Drag za doseg najboljših rezultatov pri pospeševanju, Drift za več zabave pri drsenju čez zavoje in Rally za popolno odvožene relijaške etape po snegu ali asfaltu.

Poleg teh voznih načinov je mogoče prilagajati sistem nadzora zdrsa in programa za popolno speljevanje (launch control), vključiti omejevalnik hitrosti za vožnjo po boksih ter regenerativno zaviranje za čim večji povratek energije. Čeprav gre za divjo električno zver, SuperVan ohranja nekaj praktičnosti običajnega kombija, z nakladalnim prostorom za voznikom in stranskimi drsnimi vrati.

Žiga Kolman
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button