AvtomobilizemNovice

Brutalen Fordov električni Transit se odpravlja na Pikes Peak

2.000-konjskega SuperVan 4 bo krotil Romain Dumas.

Pri modrem ovalu se pohvalijo z več kot 100-letno tradicijo udeležbe na legendarni gorsko-hitrostni preizkušnji Pikes Peak v Koloradu. Na letošnjo 101. izvedbo najzahtevnejše gorske dirke se bodo pri Ford Performance podali s popolnoma električnih super kombijem SuperVan 4.

Znamenita dirka se je prvič odvila leta 1916, Ford pa se je na 4.302 metrov visok vrh odpravil z modelom T in preizkušnjo opravili v 28 minutah ter treh sekundah. Od takrat so se časi vožnje bistveno skrajšali, sedaj poskušajo z divjim električnim kombijem postaviti nov rekord v kategoriji. V preteklih letih je Fordove dirkalnike na vrh gore popeljalo veliko odmevnih imen, od rekordov, ki sta jih v šestdesetih leti postavila Curtis Tanner in Parnell Jones, do vratolomnega podviga z Mustangom Hoonicorn pokojne legende Kena Blocka.

Letos bo za krotenje SuperVana 4 poskrbel večkratni rekorder steze Romain Dumas, ki se je prav tako že izkazal s tremi zmagami v Le Mansu in rekordno vožnjo električnega Volkswagna ID.R na Nordschleife. Svoj deveti nastop na gorsko-hitrostni dirki Pikes Peak bo opravil z unikatnim električnim kombijem, katerega sta v sodelovanju zasnovala Ford Performance in podjetje STARD. Štirikolesno gnani SuperVan 4 uporablja baterijo s kapaciteto 50 kWh in električni pogonski sklop z 2.000 KM. Skoraj v celoti je izdelan iz lahkotnih ogljikovih vlaken, opremljen z napredno aerodinamiko in obveznimi FIA certificiranimi varnostmi sistemi. Izredno zahtevna gorska dirka se bo odvijala 25. junija letos, tekmovalci pa se bodo morali za doseg cilja spopasti z nevarno skoraj 20-kilometrsko cesto s 156 zavoji in 1.440-metrsko višinsko razliko.

Žiga Kolman
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button